Μάθαμε πότε θα κυκλοφορήσει η πρώτη 100% κινεζική gaming κάρτα γραφικών

Δε θα έχει GPU από την Nvidia, την AMD ή την Intel
19 Σεπτεμβρίου 2022 13:37
Μάθαμε πότε θα κυκλοφορήσει η πρώτη 100% κινεζική gaming κάρτα γραφικών

Στις αρχές του Απριλίου σας είχαμε ενημερώσει πως στην κινεζική αγορά έφτασε η πρώτη πλήρως εγχώρια κάρτα γραφικών, δηλαδή ένα μοντέλο που δεν αξιοποιεί κάποιο Nvidia ή AMD ή Intel chip και το οποίο προοριζόταν κυρίως για workstations. Τώρα, περισσότεροι κατασκευαστές από την Κίνα μπαίνουν στο παιχνίδι και έτσι αποκαλύφθηκε πως και η πρώτη 100% κινεζική gaming κάρτα γραφικών είναι καθοδόν.

Αναλυτικότερα, η Κινεζική εταιρία MetaX Tech αποκάλυψε πως θα έχει μια gaming GPU έτοιμη για την εγχώρια αγορά μέχρι το 2025. Ο Dr. Yang Jian, συνιδρυτής, CTO και επικεφαλής του λογισμικού της εταιρίας, αποκάλυψε το χρονοδιάγραμμα σε μια νέα συνέντευξη, αναφέροντας πως τα υψηλής απόδοσης μοντέλα που σχεδιάζουν θα είναι σε θέση να κοντράρουν τις δημοφιλέστερες προτάσεις της αγοράς.

Συγκεκριμένα, ο Dr. Yang τόνισε ότι είναι απαραίτητο η Κίνα να φτιάξει τις δικές της υψηλής απόδοσης κάρτες γραφικών, αφού ευθύνεται για το 40% των πωλήσεων GPUs παγκοσμίως. Σε αντίθεση με ορισμένες άλλες κινεζικές προτάσεις που υπάρχουν ήδη, τα προϊόντα MetaX αναφέρεται πως θα διαθέτουν chips που θα είναι κατασκευασμένα από το μηδέν, χωρίς να βασίζονται σε κάποια υπάρχουσα τεχνολογία, με νέα δική τους αρχιτεκτονική και δικό τους instruction set.

Ήδη η MetaX φαίνεται να σημειώνει εξαιρετική πρόοδο, αφού εντός του 2022 αποκάλυψε πως ολοκληρώθηκε η ανάπτυξη μιας GPU των 7nm , με τη μαζική κατασκευή να ξεκινά "σύντομα". Παράλληλα, η δεύτερης γενιάς GPU της, η οποία προορίζεται για επιστημονικούς υπολογισμούς, τεχνητή νοημοσύνη και data centers βρίσκεται πλέον στο τελικό στάδιο της έρευνας και ανάπτυξης, με σχέδια για μαζική παραγωγή το 2024.

Σύμφωνα με την κινεζική ιστοσελίδα MyDrivers, το lineup της εταιρίας θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2025, μέσα από την MXG σειρά που θα απευθύνεται στο gaming κοινό.

Για την ιστορία, η MetaX απαρτίζεται μεταξύ άλλων από αρκετούς μηχανικούς που προηγουμένως εργαζόντουσαν για την AMD.