Το Perseverance ανακάλυψε δείγματα με την υψηλότερη οργανική συγκέντρωση που έχουμε βρει στον Άρη

Ανυπομονούν να τα μελετήσουν οι επιστήμονες
17 Σεπτεμβρίου 2022 12:11
Το Perseverance ανακάλυψε δείγματα με την υψηλότερη οργανική συγκέντρωση που έχουμε βρει στον Άρη

Η NASA ανακοίνωσε πως το rover Perseverance συνέλλεξε οργανικά δείγματα βράχου από το δέλτα ενός αρχαίου ποταμού του Άρη. Τα δείγματα αποθηκεύτηκαν στο rover και οι επιστήμονες ανυπομονούν για τη μελλοντική αποστολή που θα τα συλλέξει για να τα επιστρέψει στη Γη, έτσι ώστε να τα μελετήσουν στο εργαστήριο.

Οι βράχοι που ερευνούμε στο δέλτα, έχουν την υψηλότερη συγκέντρωση οργανικής ύλης που έχουμε ανακαλύψει κατά τη διάρκεια της αποστολής. Τα οργανικά μόρια είναι τα δομικά στοιχεία της ζωής, οπότε αυτή η ανακάλυψη είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Έχουμε βράχους οι οποίοι αποτέθηκαν σε ένα βιώσιμο περιβάλλον σε μία λίμνη και μετέφεραν οργανική ύλη.

Τα τέσσερα δείγματα που συνέλλεξε το Perseverance από το δέλτα του ποταμού έρχονται να προστεθούν στα υπόλοιπα εννιά που έχει αποθηκεύσει έως τώρα. Ο κρατήρας Jezero είναι πολλά υποσχόμενος καθώς φαίνεται πως εκεί σχηματίστηκε μια λίμνη πριν 3.5 δισεκατομμύρια χρόνια.

Δείγματα οργανικής ύλης έχουν ανακαλυφθεί και στο παρελθόν τόσο από το Perseverance όσο και από το Curiosity. Ωστόσο η νέα ανακάλυψη έγινε σε μία περιοχή όπου στο μακρινό παρελθόν, ιζήματα και άλατα εναποτέθηκαν σε μία λίμνη υπό συνθήκες όπου η ζωή θα μπορούσε πιθανώς να είχε αναπτυχθεί.

Τα οργανικά μόρια που βρέθηκαν αποτελούνται κυρίως από άνθρακα και συνήθως περιέχουν άτομα υδρογόνου και οξυγόνου. Μπορούν να περιέχουν και άλλα στοιχεία όπως άζωτο, φώσφορο και θείο. Και ενώ υπάρχουν χημικές διεργασίες που παράγονται από αυτά τα μόρια τα οποία δε σημαίνουν σημάδια ζωής, μερικά από αυτά τα συστατικά είναι οι δομικοί λίθοι της ζωής. Η παρουσία τους θεωρείται μία πιθανή βιο-υπογραφή, μία ουσία ή μία δομή δηλαδή η οποία μπορεί να αποτελεί την απόδειξη πως υπήρξε κάποτε ζωή στον Άρη.

NASA και ESA συνεργάζονται για να βρουν τρόπους να φέρουν τα δείγματα του Perseverance πίσω στη Γη για λεπτομερή μελέτη. Τα έως τώρα σχέδια προβλέπουν ένα Sample Return Lander το οποίο θα προσεδαφιστεί στον κρατήρα Jezero. Στο πάνω μέρος του θα διαθέτει ένα μικρό πύραυλο στον οποίο θα αποθηκευτούν τα δείγματα του Perseverance. Δύο ελικόπτερα στα πρότυπα του Ingenuity θα προσφέρουν δευτερεύουσα δυνατότητα συλλογής δειγμάτων. Όταν ο αποθηκευτικός χώρος γεμίσει, ο πύραυλος θα εκτοξευτεί από τον Κόκκινο Πλανήτη και ένα άλλο σκάφος θα “πιάσει” το σκάφος στην τροχιά του Άρη, για να το φέρει τελικά πίσω στη Γη, στα μέσα της δεκαετίας του ’30.