Τα νέα χαρακτηριστικά του iPhone 14 που έχει το Android εδώ και χρόνια

“Για πρώτη φορά σε iPhone”
17 Σεπτεμβρίου 2022 11:39
Τα νέα χαρακτηριστικά του iPhone 14 που έχει το Android εδώ και χρόνια

Η Apple μάς έχει συνηθίσει να παρουσιάζει νέα χαρακτηριστικά για τα τηλέφωνά της με ένα ύφος καινοτομίας, απλά για να δεχθεί αργότερα την κριτική των κατόχων Android πως αυτά τα χαρακτηριστικά τα είχε ήδη το τηλέφωνό τους. Και ενώ είναι διασκεδαστικό να παρακολουθεί κανείς αυτήν την ανταλλαγή ειρωνείας και σαρκασμού, πάμε να δούμε αυτά που ανακοίνωσε ως νέα η Apple στα καινούρια iPhone 14 με το iOS 16.

Πρώτο δε θα μπορούσε να είναι άλλο χαρακτηριστικό από το περίφημο Always-on Display. Η μονίμως ανοιχτή οθόνη που προβάλει πολύτιμες πληροφορίες είναι διαθέσιμη μόνο στα iPhone 14 Pro και Pro Max. Αξίζει να αναφερθεί ωστόσο πως είναι ένα χαρακτηριστικό που οι χρήστες Apple Watch το είχαν διαθέσιμο από το Series 5, αλλά η Apple μόλις τώρα αποφάσισε να το προσφέρει στα iPhones.

Η Always-on οθόνη λοιπόν υπάρχει εδώ και περίπου μία δεκαετία στα Android τηλέφωνα με δυνατότητα προσθήκης widgets στη lock screen από το Android 4.2, των οποίων η μόδα έχει πλέον περάσει από το Android 5.0 και το stock Android προσφέρει πλέον μόνο τις απαραίτητες πληροφορίες. Στα iPhones θα υπάρχει η δυνατότητα προσθήκης έως 4 widgets στη lock screen, οι ειδοποιήσεις θα εμφανίζονται πλέον από κάτω, ενώ θα υπάρχουν αρκετές επιλογές παραμετροποίησης.

Λόγος έγινε και για την αύξηση της ανάλυσης των καμερών, η οποία στα iPhone 14 Pro και Pro Max θα είναι στα 48MP. Στο στρατόπεδο των Android οι κάμερες έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα 48MP εδώ και χρόνια, χρησιμοποιώντας την pixel-binding τακτική για να παράγουν εικόνες των 12MP. Όμως η Apple έχει αποδείξει πως είναι ικανότατη στην computational photography παράγοντας εκπληκτικά αποτελέσματα με κάμερες των 12MP, οπότε θα είναι ενδιαφέρον να δούμε τι μπορεί να προσφέρει τώρα που αύξησε και την ανάλυση.

Η αναγνώριση ατυχήματος με το αυτοκίνητο είναι ένα ακόμα χαρακτηριστικό που εισήγαγε στο iOS 16 για τα iPhone 14 και για το Apple Watch Series 8. Τα Pixel τηλέφωνα της Google προσφέρουν αυτό το χαρακτηριστικό από το 2019.

Η Apple Fitness εφαρμογή ήταν άχρηστη στα iPhones αν ο χρήστης δεν είχε και ένα Apple Watch. Τώρα, η εφαρμογή θα λειτουργεί κανονικά στα iPhones χωρίς Apple Watch. Και εδώ, η Fit εφαρμογή της Google λειτουργεί στα Android τηλέφωνα χωρίς fitness smartbands και smartwatches εδώ και χρόνια.

Με το iOS 16 οι χρήστες θα μπορούν να μοιράζονται τη βιβλιοθήκη φωτογραφιών τους με έως και πέντε άτομα με το iCloud Shared Photo Library. Η Google Photos εφαρμογή επιτρέπει εδώ και καιρό το διαμοιρασμό ολόκληρης της βιβλιοθήκης σας.

Επίσης το iOS 16 φέρνει την απτική ανάδραση του πληκτρολογίου, η οποία και πάλι είναι κάτι γνώριμο στους κατόχους Android.

Τα Live Captions της Apple θα προσφέρουν σε πραγματικό χρόνο γραπτή αποτύπωση των λεγόμενων σε βίντεο, ήχο και συζητήσεις, ένα εξαιρετικά χρήσιμο χαρακτηριστικό ειδικότερα για ανθρώπους με δυσκολίες στην ακοή. Το Android διαθέτει αυτό το χαρακτηριστικό από το 2019 προσφέροντας επιπλέον άμεσες μεταφράσεις σε πολλαπλές γλώσσες.

Όσοι χρησιμοποιείτε τον client της Apple για το mail σας θα δείτε δυνατότητες ακύρωσης αποστολής, προγραμματισμού αποστολής και υπενθύμισης, χαρακτηριστικά που προσφέρει το Gmail από το 2018.

Οι πολλαπλές στάσεις μόλις τώρα έρχονται στο Apple Maps, ενώ το Google Maps διαθέτει το χαρακτηριστικό από το 2017. Σε κάθε περίπτωση, είναι εντυπωσιακή η πρόοδος που έχει κάνει το Apple Maps μετά την περιπετειώδη έναρξή του πριν 10 χρόνια.