TikTok: Μια φωλιά παραπληροφόρησης σύμφωνα με νέα έρευνα

Νέα έρευνα αποκαλύπτει τον τεράστιο όγκο των fake news που διαδίδονται
14 Σεπτεμβρίου 2022 22:41
TikTok: Μια φωλιά παραπληροφόρησης σύμφωνα με νέα έρευνα

Το TikTok έχει παλέψει για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης εντός τη πλατφόρμας, αλλά το πρόβλημα ενδέχεται να είναι χειρότερο, σύμφωνα με μια νέα αποκαλυπτική έρευνα.

Όπως αναφέρει το AP, οι ερευνητές της NewsGuard δημοσίευσαν μια έκθεση στην οποία υποστηρίζουν ότι σχεδόν το 20% των αποτελεσμάτων αναζήτησης για σημαντικά ειδησεογραφικά θέματα περιείχαν παραπληροφόρηση. Τα fake news κάλυπταν θέματα που κυμαίνονταν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία μέχρι τα εμβόλια COVID-19 και την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

Η NewsGuard διαπίστωσε επίσης ότι η πληκτρολόγηση αθώων ερωτημάτων μπορεί να οδηγήσει σε προτάσεις αποτελεσμάτων που είναι ουσιαστικά fake news. Για παράδειγμα αν ψάξετε για την "κλιματική αλλαγή", το TikTok θα σας σερβίρει αναζητήσεις που σχετίζονται με την άρνηση της κλιματικής επιστήμης. 

Αναζήτησαν, επίσης, στο TikTok περιεχόμενο σχετικά με σημαντικά παγκόσμια θέματα ειδήσεων και ανακάλυψαν ότι σχεδόν ένα στα πέντε βίντεο, που προτείνονται αυτόματα από την πλατφόρμα, περιείχαν λανθασμένες πληροφορίες.

Τα αποτελέσματα είναι επίσης πιο πολωτικά από ό,τι μέσω της Google, σύμφωνα με τους ερευνητές, με 12 από τα 20 κορυφαία αποτελέσματα για τις ενδιάμεσες εκλογές του 2022 στις ΗΠΑ να περιλαμβάνουν άκρως κομματικοποιημένες δηλώσεις.

Σε δήλωσή του προς το NewsGuard, ένας εκπρόσωπος του TikTok δήλωσε ότι ο γίγαντας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν επιτρέπει την "επιβλαβή παραπληροφόρηση" και την κατεβάζει από την πλατφόρμα.