Πενταετής έρευνα: Οι SSDs είναι πιο αξιόπιστοι από τους HDDs

Το χάσμα μεγαλώνει με την πάροδο του χρόνου
14 Σεπτεμβρίου 2022 14:06
Πενταετής έρευνα: Οι SSDs είναι πιο αξιόπιστοι από τους HDDs

Η αμερικανική εταιρία Backblaze που ειδικεύεται στην cloud αποθήκευση και στο backup αρχείων, μόλις δημοσίευσε μερικά νέα στατιστικά που αφορούν τους SSD δίσκους που χρησιμοποιεί ως boot drives για τους servers της από το 2018. Το ενδιαφέρον είναι ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της, προκύπτει ότι οι Solid State δίσκοι είναι πιο ανθεκτικοί σε βάθος χρόνο από τους παραδοσιακούς HDDs.

Αναλυτικότερα, η Backblaze ξεκίνησε να καταγράφει τη διάρκεια ζωής των SSDs της από την πρώτη στιγμή που έκανε τη μετάβαση από τους HDDs σε SSDs στους back-up servers της. Ωστόσο, μιας και οι δίσκοι ήταν ολοκαίνουργιοι, χρειάστηκε να περάσουν χρόνια μέχρι να εμφανιστούν οι πρώτες πραγματικά αξιοσημείωτες διαφορές όσον αφορά τη μέση διάρκειας ζωής των SSDs σε σύγκριση με τη μέση διάρκεια ζωής των HDDs. Αξίζει να σημειωθεί πως στα συγκριτικά της εταιρίας και οι SSDs και οι HDDs είχαν ίδια ηλικία. Για παράδειγμα, στον πρώτο χρόνο του παρακάτω γραφήματος φαίνεται πόσοι καινούργιοι SSD δίσκοι και πόσοι καινούργιοι HDD δίσκοι που λειτουργούσαν ως boot drives αντίστοιχων servers παρουσίασαν κάποιο πρόβλημα μέσα σε αυτό το έτος.

Περνώντας στα νούμερα, από το 2018 μέχρι και το 2021 ο μέσος όρος της διάρκειας ζωής των SSDs ήταν σχεδόν ολόιδιος με τα αντίστοιχα ποσοστά των συμβατικών σκληρών δίσκων. Για παράδειγμα, το πρώτο έτος, αναμενόμενα, είχε μακράν τα χαμηλότερα ποσοστά δίσκων που παρουσίασαν πρόβλημα, με ποσοστό αποτυχίας κάτω από 0,66% για τους σκληρούς δίσκους και μηδενικό ποσοστό αποτυχίας για τους SSD. Το ίδιο πάνω-κάτω ίσχυε και για τα επόμενα χρόνια, με τα διαγράμματα να αρχίζουν να αλλάζουν δραστικά υπέρ των SSDs στο πέμπτο έτος.

Πιο συγκεκριμένα, τα ποσοστά αποτυχίας των HDDs σημείωσαν δραματική άνοδο τον πέμπτο χρόνο, με εκτόξευση από το περίπου 2% σε 3,6% μέσα στο έτος. Εν τω μεταξύ, οι SSD της Backblaze, στην ίδια πάντα χρονική περίοδο, ακολούθησαν παραδόξως την αντίθετη κατεύθυνση, μειώνοντας το ποσοστό αποτυχίας από 1,05% στον εντυπωσιακό μέσο όρο του 0,92%. Αυτό μεταφράζεται σε βελτίωση της αξιοπιστίας των SSDs κατά 3x σε σχέση με τους σκληρούς δίσκους, τον πέμπτο χρόνο.

Πρακτικά, η πενταετής έρευνα της εταιρίας δείχνει ότι ενώ οι SSDs και οι HDDs ξεκινούν με περίπου ίδια ποσοστά αποτυχίας αρχικά, σε βάθος χρόνου τα solid state μοντέλα χωρίς μηχανικά μέρη, καταλήγουν εν τέλει να είναι πιο αξιόπιστα. Φυσικά, μπορεί να υπάρχουν και εξαιρέσεις, όπως SSDs που έχουν δεχθεί υπερβολικές εγγραφές ή κάποιο μοντέλο με κακοσχεδιασμένο firmware ή controller, αλλά τουλάχιστον στο περιβάλλον της Backblaze, το προβάδισμα φαίνεται πως είναι ξεκάθαρο.

Tags: