Η Ευρωπαϊκή Ένωση μειώνει τελικά το τεράστιο πρόστιμο στη Google για το Android

Έχασε την έφεση ο τεχνολογικός κολοσσός
14 Σεπτεμβρίου 2022 13:03
Η Ευρωπαϊκή Ένωση μειώνει τελικά το τεράστιο πρόστιμο στη Google για το Android

Κακά μαντάτα για την Google, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση επικύρωσε ξανά την απόφασή της από το 2018 που τόνιζε ότι ο τεχνολογικός κολοσσός υιοθετούσε μονοπωλιακές πρακτικές που δεν άφηναν να δημιουργηθεί ανταγωνισμός, επιβάλλοντας "παράνομους περιορισμούς" στους κατασκευαστές Android smartphones, προκειμένου να χρησιμοποιούν αποκλειστικά τη δική της μηχανή αναζήτησης.

Η Google προσπαθούσε εδώ και καιρό να ασκήσει έφεση, αφού το πρόστιμο ήταν τσουχτερό, αγγίζοντας τα 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Εν τέλει, μπορεί να μην κατάφερε να ανατρέψει ολοκληρωτικά την απόφαση, ωστόσο το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης μείωσε ελαφρώς το πρόστιμο-ρεκόρ σε 4,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Το δικαστήριο ανακοίνωσε ότι "επιβεβαιώνει σε μεγάλο βαθμό" την αρχική απόφαση, σε μια περίοδο που η ΕΕ έχει γενικά κάτω από το μικροσκόπιο τις λεγόμενες ‘Big Tech’ εταιρίες, ετοιμάζοντας ειδική νομοθεσία για να ενισχύσει τον ανταγωνισμό.

Σε περίπτωση που θέλετε να μάθετε περισσότερα για το όλο εγχείρημα και για τους νέους νόμους της Ένωσης που αναμένεται να αλλάξουν το internet, πατώντας εδώ μπορείτε να βρείτε το σχετικό μας δημοσίευμα.

Για την ιστορία, μετά τη σημερινή απόφαση, η Google προέβη σε δηλώσεις, τονίζοντας:

Είμαστε απογοητευμένοι που το Δικαστήριο δεν ακύρωσε πλήρως την απόφαση. Το Android έχει δημιουργήσει περισσότερες επιλογές για όλους, όχι λιγότερες, και υποστηρίζει χιλιάδες επιτυχημένες επιχειρήσεις στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως έχουμε να κάνουμε με μια απόφαση από το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο έχει τον δεύτερο υψηλότερο βαθμό. Αυτό σημαίνει πως η Google μπορεί να προσπαθήσει ξανά να κάνει έφεση και να στείλει το θέμα στο δικαστήριο του υψηλότερου βαθμού, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Court of Justice of the European Union - CJEU), σε δύο μήνες από τώρα.