Ηνωμένα Έθνη: Κατευθυνόμαστε σε αχαρτογράφητες περιοχές καταστροφής

Η επιστήμη συμφωνεί
14 Σεπτεμβρίου 2022 10:40
Ηνωμένα Έθνη: Κατευθυνόμαστε σε αχαρτογράφητες περιοχές καταστροφής

Μία νέα αναφορά του World Meteorological Organization (MRO) των Ηνωμένων Εθνών, ζωγραφίζει μία πολύ σκοτεινή εικόνα του μέλλοντος της ανθρωπότητας.

Η επιστήμη είναι αδιαμφισβήτητη: Προχωράμε προς τη λάθος κατεύθυνση.

Σε όλο τον πλανήτη, οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν ήδη τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη κατά 1.2 βαθμούς Κελσίου μετά τη βιομηχανική επανάσταση.

Καύσωνες στην Ευρώπη. Κολοσσιαίες πλημμύρες στο Πακιστάν. Παρατεταμένες και ακραίες ξηρασίες στην Κίνα, στην Αφρική και στις ΗΠΑ. Αυτό είναι το κόστος της εξάρτησης της ανθρωπότητας από τα ορυκτά καύσιμα. Δεν υπάρχει τίποτα φυσικό σε αυτό το εύρος των καταστροφών.

Η έρευνα λέει πως για να σταματήσουμε τις καταστροφές που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου πρέπει πρακτικά να εξαφανιστούν μέσα στις επόμενες δεκαετίες, κάτι που φυσικά δεν είναι εύκολο. Σύμφωνα με τη Συμφωνία των Παρισίων, οι παγκόσμιες εκπομπές ρύπων έπρεπε να πέφτουν κατά 8% ανά έτος για να κρατηθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από τους 1.5 βαθμούς Κελσίου, ωστόσο τα δεδομένα του 2022 δείχνουν πως οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα επέστρεψαν στα επίπεδα που βρισκόντουσαν πριν την πανδημία και μάλιστα είναι 1.2% υψηλότερες από αυτές του 2019. Οι μεγαλύτεροι ρυπαντές είναι η Ινδία, οι ΗΠΑ και “οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες”.

Το όριο του 1.5 βαθμού Κελσίου θα ξεπεραστεί σύντομα και προβλέπεται πως θα φτάσουμε σε αύξηση 2.8 βαθμών μέχρι το τέλος του αιώνα με τις τωρινές πολιτικές.

Η φετινή αναφορά “United in Science” δείχνει πως οι κλιματικές επιπτώσεις οδεύουν σε αχαρτογράφητες περιοχές καταστροφής. Κι όμως κάθε χρόνο επιμένουμε στην εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα, ακόμα κι αν οι επιπτώσεις χειροτερεύουν με ολοένα και μεγαλύτερο ρυθμό. Η τρομακτική εικόνα που ζωγραφίζει η αναφορά είναι ήδη η πραγματικότητα που ζουν εκατομμύρια άνθρωποι που αντιμετωπίζουν τις κλιματικές καταστροφές.