Μαγευτικές εικόνες από τους αμμόλοφους του Άρη

Άμμος και αέρας σε έναν περίπλοκο χορό
11 Σεπτεμβρίου 2022 12:58
Μαγευτικές εικόνες από τους αμμόλοφους του Άρη

Η HiRISE κάμερα του Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) κατέγραψε μία περιοχή αμμολόφων που σχηματίζουν εντυπωσιακά σχήματα και αποκαλούνται “barchan dunes”. Οι αμμόλοφοι σχηματίστηκαν κατά μήκος ενός γκρεμού στο Chasma Boreale, στο Βόρειο Πόλο του Άρη. Η HiRISE κάμερα λειτουργεί στο μήκος κύματος του ορατού φωτός και ο τηλεσκοπικός φακός της την κάνει την κάμερα με τη μεγαλύτερη ανάλυση που έχουμε στο διάστημα. Με αυτήν μπορούμε να διακρίνουμε αντικείμενα με μέγεθος ενός μέτρου.

Η εικόνα εξωφύλλου δείχνει μία περιοχή μικρότερη του ενός χιλιομέτρου, τη στιγμή που το MRO βρισκόταν σε υψόμετρο 197 χιλιομέτρων. Χρησιμοποιήθηκε φίλτρο κόκκινου-πράσινου-μπλε δίνοντας στην άμμο αυτήν την μπλε απόχρωση. Οι αμμόλοφοι είναι πολύ χαρακτηριστικοί όσον αφορά το σχήμα τους και είναι πολύ σημαντικοί, επειδή μπορούν να αποκαλύψουν στους επιστήμονες το περιβάλλον στο οποίο σχηματίστηκαν και την κατεύθυνση των ανέμων σε μία συγκεκριμένη τοποθεσία. Τα barchans σχηματίζονται σε αμμώδεις περιοχές όπου οι άνεμοι φυσούν κυρίως προς μία κατεύθυνση. Αυτό δημιουργεί αμμόλοφους που σχηματίζουν μερικές φορές το σήμα του Star Trek, όπως αυτό στην πεδιάδα Ελλάς.

Ωστόσο οι άνεμοι στον Βόρειο Πόλο κινούνται προς διάφορες κατευθύνσεις και έτσι οι αμμόλοφοι παίρνουν περίπλοκα σχήματα. Η HiRISE μπορεί να κάνει και παρατηρήσεις κοντά στο υπέρυθρο μήκος κύματος για να συλλέξει πληροφορίες για τα ορυκτά του Άρη. Το MRO βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Άρη από το 2006 και αυτή η διάρκεια της αποστολής μέχρι σήμερα, δίνει στους πλανητικούς επιστήμονες τη δυνατότητα να ανιχνεύσουν αλλαγές με το πέρασμα του χρόνου.

Ο σκοπός της συγκεκριμένης φωτογραφίας είναι να μπορέσουν να παρακολουθήσουν οι επιστήμονες τις αλλαγές των εποχών σε αυτό το άστατο περιβάλλον στη συγκεκριμένη τοποθεσία.

Δείτε ορισμένες από τις πιο πρόσφατες εντυπωσιακές φωτογραφίες που έχει καταγράψει το HiRISE παρακάτω.