Το 1/3 των ειδών δέντρων παγκοσμίως απειλείται με εξαφάνιση

Προειδοποίηση προς την ανθρωπότητα
11 Σεπτεμβρίου 2022 11:18
Το 1/3 των ειδών δέντρων παγκοσμίως απειλείται με εξαφάνιση

Πέρυσι, μία παγκόσμια έκθεση με τίτλο “State of the World’s Trees” βρήκε πως το 1/3 όλων των ειδών δέντρων παγκοσμίως, είναι στο όριο εξαφάνισης. Αυτό σημαίνει πως πάνω από 17.500 μοναδικά είδη βρίσκονται σε κίνδυνο και μερικά μάλιστα είναι τόσο σπάνια πλέον που υπάρχει μόνο ένα δέντρο από το είδος τους, όπως το Hyophorbe amaricaulis, ένα είδος πεύκου στο Μαυρίκιο της Αφρικής που βλέπετε στην εικόνα παρακάτω.

Τώρα, η ίδια ομάδα που σύνταξε την έκθεση, επιστρέφει με μία “προειδοποίηση προς την ανθρωπότητα”, για τις επιπτώσεις αυτών των απωλειών. Τη νέα έκθεση συνυπογράφουν 45 ακόμα επιστήμονες από 20 διαφορετικές χώρες.

Μιλώντας σε γλώσσα που καταλαβαίνουν οι εταιρίες και τα κράτη, η απώλεια των δέντρων αυτών θα έχει τραγικές οικονομικές επιπτώσεις. Στον αναπτυσσόμενο κόσμο, 880 εκατομμύρια άνθρωποι βασίζονται στα ξύλα για θέρμανση και 1.6 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν εντός 5 χιλιομέτρων από κάποιο δάσος, το οποίο τους προσφέρει τροφή και εισόδημα. Τα δέντρα προσφέρουν περίπου $1.3 τρισεκατομμύρια ετησίως στην παγκόσμια οικονομία, ωστόσο καταστρέφουμε δισεκατομμύρια από αυτά κάθε μέρα για αγροτικές δραστηριότητες και ανάπτυξη.

Πέρα από το οικονομικό κομμάτι φυσικά, κάθε δέντρο αποτελεί ένα μικρόκοσμο ζωής, με διάφορα είδη μονοκύτταρων και πολυκύτταρων οργανισμών, όπως άλλα φυτά, βακτήρια, μύκητες και ζώα. Όταν ένα δέντρο πεθαίνει, πεθαίνει και ολόκληρος ο κόσμος του. Περίπου τα μισά ζώα και φυτά του κόσμου ζούνε σε περιβάλλον με δέντρα.

Η απώλεια περιβάλλοντος είναι πολύ συχνά η απώλεια των δέντρων και είναι το πρώτο που κοιτάμε όταν απειλείται με εξαφάνιση ένα πουλί ή ένα ζώο. Δεν υπάρχει περίπτωση να φροντίσουμε όλα τα άλλα πλάσματα αν δε φροντίσουμε πρώτα τα δέντρα.

Λιγότερα είδη δέντρων σημαίνει απώλεια της βιοποικιλότητας, κάνοντας το ζωντανό ιστό πιο ευάλωτο με λιγότερη ποικιλία στην αντίδραση του ανοσοποιητικού, λιγότερη ποικιλία στα γονίδια και λιγότερη ποικιλία αντιδράσεων στις περιβαλλοντικές συνθήκες. Αυτά μειώνουν τις πιθανότητες επιβίωσης από πολλές απειλές που ελλοχεύουν στον περίπλοκο ιστό αλληλεπιδράσεων που αποτελούν τη ζωή στη Γη.

Η εξαφάνιση ενός και μόνο είδους δέντρου μπορεί να προκαλέσει ένα ντόμινο επιπτώσεων σε οτιδήποτε αλληλεπιδρά μαζί του. Τα δέντρα συνδέονται με το χώμα, την ατμόσφαιρα και τον καιρό, καθαρίζοντας τον αέρα, παράγοντας οξυγόνο και προκαλώντας βροχές. Αποθηκεύουν τα 3/4 του προσβάσιμου πόσιμου νερού. Αν χάσουμε αρκετά δέντρα, ο κύκλος άνθρακα, νερού και τα θρεπτικά συστατικά θα απειληθούν με χάος.

Δείχνουμε πως τα δάση με πολλά είδη δέντρων αποθηκεύουν περισσότερο άνθρακα από αυτά ενός είδους. Αυτό ισχύει για πολλές οικολογικές διεργασίες, όχι μόνο τη δέσμευση άνθρακα, αλλά παροχή περιβάλλοντος στα ζώα, σταθεροποίηση του εδάφους, αντοχή σε ζιζάνια και ασθένειες, σε καταιγίδες και έντονα καιρικά φαινόμενα. Χάνοντας την ποικιλία των δέντρων, χάνουμε ποικιλία σε όλους τους οργανισμούς, ζώα, πουλιά, έντομα, μύκητες και μικροοργανισμούς.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Plants, People, Planet.