Η Ευρώπη πέρασε το πιο καυτό καλοκαίρι στην ιστορία της

Με σημαντική διαφορά
10 Σεπτεμβρίου 2022 09:55
Η Ευρώπη πέρασε το πιο καυτό καλοκαίρι στην ιστορία της

Το καλοκαίρι του 2022 ήταν το πιο καυτό στην καταγεγραμμένη ιστορία της Ευρώπης, με τους μεγαλύτερους καύσωνες και τις χειρότερες ξηρασίες εδώ και αιώνες. Η ανακοίνωση έγινε από υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συγκεκριμένα από την Copernicus Climate Change Service η οποία χρησιμοποιεί δισεκατομμύρια μετρήσεις από δορυφόρους, πλοία, αεροσκάφη και μετεωρολογικούς σταθμούς.

Επιπλέον, τόνισε πως τα πέντε πιο καυτά έτη στο αρχείο ήρθαν όλα από το 2016 και έπειτα.

Οι θερμοκρασίες του καλοκαιριού ξεπέρασαν κατά 0.4 βαθμούς Κελσίου το προηγούμενο ρεκόρ του Αυγούστου του 2021.

Συνολικά οι θερμοκρασίες από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο του 2022 ήταν 1.34 βαθμούς Κελσίου παραπάνω από το ιστορικό υψηλό του μέσου όρου 1991-2020, ενώ ο μέσος όρος του Αυγούστου ήταν 1.72 βαθμούς υψηλότερος.

Παρόλο που τα δορυφορικά δεδομένα φτάνουν μόνο λίγες δεκαετίες πίσω, η εκπρόσωπος του Copernicus τόνισε πως η υπηρεσία είναι σίγουρη ότι το 2022 ήταν το πιο καυτό καλοκαίρι της Ευρώπης από το 1880, τις αρχές της βιομηχανικής επανάστασης δηλαδή.

Η ξηρασία που πέρασε η Ευρώπη ήταν η χειρότερη εδώ και 500 χρόνια, με το 47% της Γηραιάς Ηπείρου να πλήττεται από αυτές και στο 17% να απειλούνται οι συγκομιδές του φθινοπώρου.

Μία σειρά ακραίων καυσώνων σε όλη την Ευρώπη, σε συνδυασμό με ασυνήθιστα ξηρές συνθήκες, έφεραν ένα καλοκαίρι γεμάτο ακραία φαινόμενα με ρεκόρ σε θερμοκρασία, ξηρασία και πυρκαγιές σε πολλά μέρη της Ευρώπης, επηρεάζοντας την κοινωνία και τη φύση με ποικίλους τρόπους. Τα δεδομένα δείχνουν πως δεν αποτελεί μόνο ο Αύγουστος ρεκόρ για την Ευρώπη αλλά όλο το καλοκαίρι, με το προηγούμενο ρεκόρ να είναι μόλις ενός έτους.

Ο Αύγουστος του 2022 ήταν και ο πιο καυτός Αύγουστος και σε παγκόσμιο επίπεδο, με τη μέση θερμοκρασία του να είναι 0.3 βαθμούς υψηλότερος από το μέσο όρο των Αυγούστων από το 1991.