Artemis I: Αναβλήθηκε για δεύτερη φορά η εκτόξευση του SLS

Και δε θα επαναληφθεί για εβδομάδες
04 Σεπτεμβρίου 2022 10:54
Artemis I: Αναβλήθηκε για δεύτερη φορά η εκτόξευση του SLS

Η δεύτερη απόπειρα εκτόξευσης της αποστολής Artemis I ήταν και αυτή ανεπιτυχής, λόγω μιας διαρροής υδρογόνου στον γιγαντιαίο πύραυλο SLS. Ο πύραυλος βρισκόταν στο Kennedy Space Center, έτοιμος για εκτόξευση στις 21:15 το βράδυ, όταν οι μηχανικοί της NASA εντόπισαν διαρροή υδρογόνου σε μία σύνδεση καυσίμου. Μετά από τρεις διαφορετικές ανεπιτυχείς προσπάθειες να λύσουν το πρόβλημα επί τόπου, η εκτόξευση αναβλήθηκε.

Η αποστολή Artemis I για τη Σελήνη αναβλήθηκε. Οι ομάδες επιχείρησαν να διορθώσουν το πρόβλημα που σχετίζεται με διαρροή στο υλικό που μεταφέρει καύσιμο στον πύραυλο, αλλά δεν τα κατάφεραν.

Αν το πρόβλημα δε λυθεί στην πλατφόρμα εκτόξευσης μέχρι τις 5 του μηνός, ο SLS θα πρέπει να μεταφερθεί πίσω στο Vehicle Assembly Building (VAB), κάτι που σημαίνει πως η εκτόξευση θα καθυστερήσει για εβδομάδες και μάλλον θα λάβει χώρα στα τέλη Οκτωβρίου.

Η χρονικό όριο της 5ης Σεπτεμβρίου προκύπτει από το παράθυρο 20 ημερών που έχει η NASA για εκτόξευση από την τοποθέτηση του πυραύλου στην πλατφόρμα εκτόξευσης, κάτι που έγινε στις 16 Αυγούστου. Αν μέσα σε 20 μέρες δεν πραγματοποιηθεί η εκτόξευση, ο πύραυλος πρέπει να αποσυρθεί για να ελεγχθούν οι μπαταρίες στο σύστημα αυτοκαταστροφής τους, το σύστημα το οποίο θα χρησιμοποιήσει η Space Force για να καταστρέψει τον πύραυλο στον αέρα, αν κάτι πάει στραβά στην εκτόξευση και στην πτήση. Επιπλέον, στα μέσα του μήνα η πλατφόρμα εκτόξευσης πρέπει να χρησιμοποιηθεί για επανδρωμένη αποστολή στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.