Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει τα smartphones να αποκτήσουν καλύτερες μπαταρίες

Είναι πιθανό να εδραιωθεί και η χρήση μιας νέας ετικέτας
02 Σεπτεμβρίου 2022 23:16
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει τα smartphones να αποκτήσουν καλύτερες μπαταρίες

Μετά την πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι μέχρι το φθινόπωρο του 2024 το USB Type-C θα γίνει η κοινή θύρα φόρτισης, προ των πυλών βρίσκονται τώρα και άλλοι κανονισμοί που έχουν ειδικότερα να κάνουν με τη διάρκεια ζωής των μπαταριών των τηλεφώνων και των tablets, αλλά και με τη διαθεσιμότητα ανταλλακτικών.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, οι νέοι κανονισμοί που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποχρεώσουν τους κατασκευαστές τηλεφώνων να παρέχουν τουλάχιστον 15 διαφορετικά ανταλλακτικά σε επαγγελματίες επισκευαστές για πέντε χρόνια μετά την πρώτη διάθεση της εκάστοτε συσκευής στην αγορά. Οι καταναλωτές θα έχουν επίσης εγγυημένη πρόσβαση σε ανταλλακτικά όπως μπαταρίες, οθόνες, φορτιστές, πίσω καλύμματα, μέχρι και SIM trays για πέντε χρόνια.

Στόχος των ρυθμιστικών αρχών είναι να βελτιωθεί ριζικά η δυνατότητα επισκευής των smartphones και των tablets και να μειωθεί το αποτύπωμα άνθρακα σε ολόκληρη την Ευρώπη, μειώνοντας τα ηλεκτρονικά απόβλητα, αυξάνοντας τα ποσοστά ανακύκλωσης και την επαναχρησιμοποίηση υλικών. Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Financial Times, η παράταση του κύκλου ζωής των smartphones κατά πέντε χρόνια θα ισοδυναμούσε περίπου με την αφαίρεση 5 εκατομμυρίων αυτοκινήτων από τους δρόμους.

Εάν οι προτάσεις αυτές πάρουν έγκριση, θα κάνει το ντεμπούτο της και μια νέα ενεργειακή ετικέτα για τα smartphones και τα tablets, η οποία θα είναι παρόμοια με την ενεργειακή κλάση που βλέπουμε στις τηλεοράσεις και τα λευκά είδη σε όλη την Ευρώπη. Η ετικέτα αυτή θα δηλώνει την πιθανή διάρκεια ζωής της μπαταρίας ενός τηλεφώνου ή ενός tablet και θα περιλαμβάνει επίσης πληροφορίες σχετικά με το πόσο προστατεύεται μια συσκευή από το νερό και τη σκόνη, καθώς και ποια είναι η αντοχή της σε πτώσεις.

Σύμφωνα με τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εάν οι κατασκευαστές δεν μπορούν να προμηθεύουν μπαταρίες στους καταναλωτές για πέντε χρόνια, θα πρέπει αντ' αυτού να πληρούν μια σειρά δοκιμών αντοχής. Αυτές θα διασφαλίζουν ότι οι συσκευές θα επιτυγχάνουν το 80% της ονομαστικής χωρητικότητάς τους ακόμη και μετά από 1.000 κύκλους πλήρους επαναφόρτισης. Οι κατασκευαστές θα αναγκάζονται επίσης να διασφαλίσουν ότι οι ενημερώσεις λογισμικού τους δε θα έχουν ποτέ αρνητική επίδραση στη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, όπως συνέβη με το περίφημο σκάνδαλο της Apple.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως οι νέοι κανονισμοί δε θα ισχύουν για τα smartphones ή τα tables που έχουν αναδιπλούμενη οθόνη, όπως είναι για παράδειγμα οι σειρές Fold και Flip της Samsung, καθώς και για τα ειδικά τηλέφωνα που προορίζονται για περιβάλλοντα υψηλής ασφάλειας.