Επίσημη προειδοποίηση FBI για τα εγκλήματα στο χώρο των κρυπτονομισμάτων

Που αυξήθηκαν δραματικά τελευταία
31 Αυγούστου 2022 22:45
Επίσημη προειδοποίηση FBI για τα εγκλήματα στο χώρο των κρυπτονομισμάτων

Το FBI, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ, εξέδωσε μια επίσημη προειδοποίηση προς το ευρύ κοινό και τους επενδυτές σχετικά με τους κινδύνους που ελλοχεύει η αγορά των κρυπτονομισμάτων.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, η ανακοίνωση εστιάζει στην ολοένα και περισσότερη εγκληματική δραστηριότητα στον κυβερνοχώρο και ειδικότερα στις δραστηριότητες που αφορούν την αποκεντρωμένη χρηματοδότηση (DeFi). Το FBI προειδοποιεί τους επενδυτές να επιδεικνύουν την κατάλληλη προσοχή όταν επιλέγουν τα πρωτόκολλα DeFi με τα οποία αποφασίζουν να ασχοληθούν, τονίζοντας ιδιαίτερα τα τρωτά σημεία που προκύπτουν συχνά από την ανοικτού κώδικα φύση τους.

Αν και δημόσια προσβάσιμος και εύκολα αναβαθμίσιμος από την κοινότητα, ο ανοιχτός κώδικας ανοίγει και πολλές διόδους για ενδεχόμενα τρωτά σημεία που μπορούν να εξερευνήσουν οι hackers. Έτσι, λόγω των τεράστιων χρηματικών ποσών που διακινούνται μέσω των αποκεντρωμένων ανταλλακτηρίων (DEX), τα οποία το 2021 διακίνησαν περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, οι hackers ψάχνουν μανιωδώς για exploits που μπορούν να εκμεταλλευτούν.

Μάλιστα, το νούμερα που φέρνει στη δημοσιότητα το FBI σοκάρουν, αφού τονίζει πως ήδη κακόβουλοι hackers έχουν κλέψει πάνω από 1.3 δισεκατομμύρια δολάρια σε κρυπτονομίσματα, με το 97% αυτών των χρημάτων να έχουν κλαπεί από την DeFi κατηγορία μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022!

Το FBI εκτιμά ότι αυτό αντιστοιχεί σε αύξηση 72% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι και σε αύξηση 30% σε σχέση με το 2020. Σύμφωνα με τα δημόσια στοιχεία, πάνω από 4 δισεκατομμύρια δολάρια κλάπηκαν από τον χώρο των κρυπτονομισμάτων καθ' όλη τη διάρκεια του 2021. Η υπηρεσία επισημαίνει επίσης ρητά πως ο αδύναμος κρίκος είναι οι υπηρεσίες που γεφυρώνουν διαφορετικά blockchains μεταξύ τους και αποτελούν τα προτιμώμενα σημεία επίθεσης των hackers. Πρόσφατα, μια τέτοια υπηρεσία, η Ronin, παραβιάστηκε, με τους hackers να καταφέρνουν να κλέψουν πάνω από 625 εκατομμύρια δολάρια!

Φυσικά, είναι ευρέως γνωστό πως τα κεφάλαια σε κρυπτονομίσματα είναι στόχος πολλών κακόβουλων hackers, οπότε όσοι ασχολούνται χρειάζεται να είναι πολύ προσεκτικοί.