Πέθανε το τελευταίο μέλος μιας απομονωμένης φυλής του Αμαζονίου (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Είχε μείνει μόνος για 26 χρόνια, μετά από σφαγή
31 Αυγούστου 2022 10:59
Πέθανε το τελευταίο μέλος μιας απομονωμένης φυλής του Αμαζονίου (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Ο 60χρονος ιθαγενής χωρίς όνομα, γνωστός στον ευρύτερο κόσμο ως “Man of the Hole” για τις δεκάδες τρύπες που έσκαβε για κυνήγι και για να κρύβεται, πέθανε εντελώς μόνος. Το πτώμα του βρέθηκε από το Υπουργείο Ιθαγενών της Βραζιλίας και από ότι φαίνεται, πέθανε από φυσικά αίτια. Τα τελευταία χρόνια είχε αναδειχθεί ως σύμβολο για την ανθεκτικότητα των ιθαγενών, καθώς το σπίτι του – 8.000 εκτάρια δάσους – μοιάζει πλέον με νησί αποκλεισμένο από μία θάλασσα χωραφιών και κτηνοτροφικών μονάδων.  

Ο 60χρονος δεν είχε μιλήσει ή αγγίξει άλλον άνθρωπο για 26 χρόνια, σχεδόν 9.500 ημέρες και νύχτες. Τη δεκαετία του ’70 η φυλή του έγινε στόχος μίας τεράστιας σφαγής. Λαθροθήρες, παράνομοι μεταλλωρύχοι, παράνομοι υλοτόμοι και άλλοι, εξαφάνισαν τη φυλή του μέσω δολοφονιών και δηλητηριάσεων, αφού δεν υπήρχε η κατάλληλη προστασία από το κράτος. Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’90, η φυλή του αποτελούνταν από μόλις επτά άτομα και τα έξι δολοφονήθηκαν από παράνομους μεταλλωρύχους το 1995, αφήνοντάς τον εντελώς μόνο στον κόσμο. Δικαιοσύνη δεν αποδόθηκε ποτέ καθώς κανείς δεν κατηγορήθηκε.

Χρειάστηκε ένας ολόκληρος χρόνος για να διαπιστωθεί πως ακόμα ζούσε και έκτοτε κρατικές αρχές τον παρακολουθούσαν στενά για την ασφάλειά του. Το 1998 απαγορεύθηκε αυστηρά η πρόσβαση από τρίτους στο δάσος του. Μετά από μερικές προσπάθειες επικοινωνίας, οι κρατικές αρχές σταμάτησαν να τον ενοχλούν αφού δεν έδειχνε σημάδια θέλησης για επικοινωνία.

Συμβόλιζε τόσο την απαράδεκτη βία και ωμότητα που επιβλήθηκε στους ιθαγενείς στο όνομα της αποικιοκρατίας και του κέρδους, αλλά συμβόλιζε επίσης και την αντίστασή τους σε αυτό. Μπορούμε μόνο να φανταστούμε τον τρόμο που αντιμετώπισε στη ζωή του και τη μοναξιά της ύπαρξής του μετά τον αφανισμό της φυλής του, αλλά αντιστάθηκε σθεναρά σε κάθε προσπάθεια επαφής και έκανε ξεκάθαρο πως θέλει να τον αφήσουμε μόνο.

Οι οργανώσεις προστασίας ιθαγενών ζητούν τώρα τη μόνιμη προστασία των περιοχών των ιθαγενών, ως αναγνώριση της γενοκτονίας τους.

Αν ο Πρόεδρος Bolsonaro και οι σύμμαχοί του στην αγροβιομηχανία περάσουν το δικό τους, η ιστορία θα επαναληφθεί ξανά και ξανά μέχρι όλοι οι ιθαγενείς της χώρας να εξοντωθούν. Θα κάνουμε τα πάντα για σιγουρευτούμε πως δε θα συμβεί κάτι τέτοιο.

Το 2020 η Βραζιλία σημείωσε 61% αύξηση σε δολοφονίες ιθαγενών, φτάνοντας τις 182. Δορυφορικές εικόνες δείχνουν πως από την ανάληψη των καθηκόντων του Bolsonaro, η αποψίλωση του Αμαζονίου έχει αυξηθεί σημαντικά με κίνδυνο να καταρρεύσει το οικοσύστημα.