Ανακαλύφθηκε ο μεγαλύτερος δεινόσαυρος της Ευρώπης και ίσως του κόσμου

Σε μία αυλή στην Πορτογαλία
30 Αυγούστου 2022 10:17
Ανακαλύφθηκε ο μεγαλύτερος δεινόσαυρος της Ευρώπης και ίσως του κόσμου

Παλαιοντολόγοι ανακάλυψαν τον απολιθωμένο σκελετό του μεγαλύτερου ίσως δεινοσαύρου που έχει βρεθεί έως τώρα. Η ανακάλυψη έγινε στην αυλή ενός σπιτιού κοντά στην Pombal στην κεντρική Πορτογαλία.

Είναι ένα από τα μεγαλύτερα δείγματα που έχουμε βρει στην Ευρώπη, ίσως και στον κόσμο. – Elisabete Malafaia, παλαιοντολόγος Lisbon University

Τα απολιθώματα θεωρείται πως ανήκουν σε ένα σαυρόποδο, φυτοφάγους δεινοσαύρους που έζησαν πριν 150 εκατομμύρια χρόνια με ύψος 12 μέτρα και μήκος 25 μέτρα. Τα πλευρά του συγκεκριμένου δεινοσαύρου είναι τρία μέτρα.

Ο απολιθωμένος σκελετός ήρθε στο προσκήνιο το 2017, όταν ο ιδιοκτήτης του σπιτιού πραγματοποιούσε εργασίες εκσκαφής για επέκταση της αυλής του. Επικοινώνησε με παλαιοντολόγους οι οποίοι κατάφεραν να αποκαλύψουν μέρος του σκελετού μόλις αυτόν το μήνα.

Έως τώρα έχουν την πεποίθηση πως ανήκει σε έναν βραχιόσαυρο, ο οποίος έζησε κατά την Ιουρασική περίοδο. Το γεγονός πως η σπονδυλική στήλη και τα πλευρά του βρέθηκαν με τρόπο που είναι σύμφωνος με την ανατομία του δεινοσαύρου, είναι σχετικά σπάνιο. Η ομάδα θα προχωρήσει σε περαιτέρω ανασκαφές για αν αποκαλυφθεί ολόκληρος ο σκελετός.

Tags: