Artemis 1: Αναβλήθηκε η εκτόξευση της ιστορικής αποστολής στη Σελήνη

Μια διαρροή στη μηχανή προκάλεσε την προσωρινή ματαίωση της εκτόξευσης του πυραύλου SLS
29 Αυγούστου 2022 19:11
Artemis 1: Αναβλήθηκε η εκτόξευση της ιστορικής αποστολής στη Σελήνη

Σε μια απρόοπτη αναβολή της ιστορικής εκτόξευσης τους αποστολής Artemis 1 ανακοίνωσε η NASA πριν από μερικές ώρες.

Σύμφωνα με την διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ τα αίτια ήταν μια ρωγμή στον κινητήρα 3 του πιο ισχυρού πυραύλου που κατασκεύασε ποτέ η NASA και σηματοδοτεί την επιστροφή των ΗΠΑ στη Σελήνη. 

Οι μηχανικοί της NASA αξιολογούν το πρόβλημα που παρουσιάστηκε στον 3ο κινητήρα του SLS (Space Launch System) πυραύλου, εκ των τεσσάρων που περιλαμβάνει ο RS-25 και βρίσκεται στο κάτω μέρος του πυραύλου. Η διαρροή στο σύστημα θερμικής προστασίας, προκλήθηκε συγκεκριμένα από το γεγονός ότι ο κινητήρας 3 δεν μπορούσε να ρυθμίσει σωστά τη διαδικασία εξαέρωσης. Κάτι που οι μηχανικοί δεν μπόρεσαν να επιλύσουν σε ένα εύλογο διάστημα και έτσι αναβλήθηκε προσωρινά η εκτόξευση. 

Σίγουρα το εγχείρημα αυτό φέρει τεράστια δυσκολία καθώς δεν έχει γίνει κάτι παρόμοιο για την ανθρωπότητα εδώ και 50 χρόνια. Μάθετε περισσότερα για την αποστολή Artemis (Project Artemis) πατώντας εδώ

Τα επόμενα στάδια της αποστολής 'Άρτεμις"

Αν όλα πάνε καλά, θα έχουμε αμέσως μετά την εκτόξευση της Artemis 2, η οποία θα είναι επανδρωμένη αποστολή. Και αυτή θα βρεθεί στην τροχιά της Σελήνης και θα επιστρέψει, θα μείνει όμως για μεγαλύτερο διάστημα σε τροχιά για περαιτέρω επιστημονική έρευνα με πλήρωμα αστροναυτών. Στα μέσα της δεκαετίας, θα έρθει και η Artemis 3 αποστολή, η οποία θα οδηγήσει αστροναύτες στην επιφάνεια της Σελήνης.

Αν όλα πάνε καλά, ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι η δημιουργία του "Gateway", ενός διαστημικού σταθμού σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, καθώς και η μόνιμη παρουσία αστροναυτών στην επιφάνεια της Σελήνης, οδηγώντας μελλοντικά και σε επανδρωμένες αποστολές στον Άρη.

Για την ιστορία, οι τελευταίοι άνθρωποι που περπάτησαν στο φεγγάρι, ήταν οι δύο άνδρες αστροναύτες της αποστολής "Απόλλων 17" πίσω στο μακρινό 1972, ενώ είχαν προηγηθεί δέκα άλλοι Αμερικανοί αστροναύτες, στη διάρκεια πέντε Apollo αποστολών. Φυσικά η πρώτη ιστορική προσελήνωση ήταν αυτή της αποστολής "Απόλλων 11" το 1969.

Η επόμενη προγραμματισμένη απόπειρα για την εκτόξευση του πυραύλου SLS θα γίνει την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου στις 19:42 ακριβώς ώρα Ελλάδος