Η ακραία ζέστη θα κάνει ακατοίκητα μερικά κομμάτια του πλανήτη

Μέχρι το 2100
29 Αυγούστου 2022 10:22
Η ακραία ζέστη θα κάνει ακατοίκητα μερικά κομμάτια του πλανήτη

Μία νέα έρευνα που λαμβάνει υπόψη και την υγρασία μαζί με τη ζέστη, αποκαλύπτει πως περιοχές στην τροπική και υποτροπική ζώνη, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, της Αραβικής χερσονήσου και της υποσαχάριας Αφρικής, θα εκτεθούν σε επικίνδυνα επίπεδα ζέστης μέχρι το 2100. Η ίδια έρευνα λέει πως πιο βόρεια και πιο νότια, θα έχουμε έντονους καύσωνες κάθε χρόνο με δεκαπλάσια συχνότητα για την ίδια περίοδο.

Το πόσο αντέχουν οι άνθρωποι τη ζέστη είναι ένα περίπλοκο θέμα, καθώς επηρεάζεται από παράγοντες όπως η υγρασία. Ο Δείκτης Θερμότητας υπολογίζει την υγρασία και χρησιμοποιείται συχνά από τους ερευνητές για να υπολογιστεί το θερμικό στρες στους ανθρώπους. Ως έχει, οι 93 βαθμοί Κελσίου είναι το ανώτερο επίπεδο στο οποίο μπορεί να επιβιώσει ο άνθρωπος, ωστόσο η νέα έρευνα αμφισβητεί τα όρια, αποδεικνύοντας πως με 100% υγρασία, ακόμα και νέοι και υγιείς άνθρωποι δεν μπορούν να επιβιώσουν θερμοκρασίες άνω των 31 βαθμών Κελσίου.

Στην τωρινή κατάσταση του Δείκτη Θερμότητας, οι θερμοκρασίες θεωρούνται επικίνδυνες όταν ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου και εξαιρετικά επικίνδυνες όταν φτάνουν του 51 βαθμούς Κελσίου. Αυτά είναι τα όρια που χρησιμοποιούνται για να υπολογιστεί το πόσο κατοικήσιμη είναι μία περιοχή και η νέα έρευνα δείχνει πως μπορεί να έχουμε υποτιμήσει την κατάσταση.

Μεταξύ 1979 και 1998, το όριο του Δείκτη Θερμότητας ξεπεράστηκε κατά το 15% των ημερών κάθε χρόνου και ήταν πολύ σπάνιο να φτάσει την κλίμακα του εξαιρετικά επικίνδυνου. Μέχρι το 2050 όμως υπολογίζεται πως θα ξεπεραστεί κατά 50% και μέχρι το 2100 οι περισσότερες μέρες του χρόνου θα βρίσκονται πάνω από το όριο του επικίνδυνου, ενώ το 25% θα ξεπερνά ακόμα και το όριο του εξαιρετικά επικίνδυνου.

Χωρίς σημαντικό περιορισμό των ρύπων, μεγάλα κομμάτια της τροπικής και υποτροπικής περιοχής του πλανήτη θα δουν επίπεδα του Δείκτη Θερμότητας τόσο υψηλά, που θα θεωρούνται “επικίνδυνα” για τη μεγαλύτερη διάρκεια του έτους, μέχρι το τέλος του αιώνα. Χωρίς άμεσα μέτρα, αυτό θα αυξήσει πολύ τις ασθένειες που συνδέονται με τη ζέστη και θα μειώσει τις δραστηριότητες εργασίας σε εξωτερικούς χώρους, σε πολλές περιοχές όπου η αγροτική δραστηριότητα είναι σημαντική. Οι επιπτώσεις στην υγεία και στην κοινωνία θα είναι πρωτόγνωρες.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Communications Earth & Environment.