Starlink: Οι εποχές χωρίς σήμα στο κινητό ανήκουν στο παρελθόν

Σήμα οπουδήποτε στον κόσμο
26 Αυγούστου 2022 09:43
Starlink: Οι εποχές χωρίς σήμα στο κινητό ανήκουν στο παρελθόν

Η Starlink και η T-Mobile ανακοίνωσαν μία νέα τεχνολογική συνεργασία που θα φέρει ουσιαστικά το τέλος της εποχής χωρίς σήμα στο κινητό, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες τοποθεσίες. Σε ένα event που έλαβε χώρα στην Starbase της SpaceX, ο Elon Musk ανακοίνωσε από τη σκηνή πως η δεύτερης γενιάς δορυφόροι Starlink, θα συνδέονται απευθείας στα 5G τηλέφωνα της T-Mobile, παρομοιάζοντας την τεχνολογία με ένα πύργο κινητής τηλεφωνίας στον ουρανό.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως στο άμεσο μέλλον, αν ο χρήστης έχει ουρανό από πάνω του, το κινητό του τηλέφωνο θα έχει πάντα σήμα – ακόμα και στη μέση του ωκεανού. Μάλιστα, ακόμα και τα υπάρχοντα τηλέφωνα θα μπορούν να συνδεθούν στη νέα υπηρεσία η οποία μπαίνει σε beta από την επόμενη χρονιά.

Η υπηρεσία θα ξεκινήσει με αποστολή και λήψη μηνυμάτων σε πραγματικό χρόνο, συμπεριλαμβανομένων SMS και ορισμένων εφαρμογών μηνυμάτων. Αργότερα θα προστεθεί και η λειτουργία πραγματοποίησης κλήσεων, καθώς και η σύνδεση δεδομένων. Ο Elon Musk ξεκαθάρισε πως η ταχύτητα θα περιορίζεται στα 2-4 Mbits η οποία λειτουργεί πολύ καλά για κλήσεις και μηνύματα, αλλά δεν είναι αρκετό bandwidth αν βρίσκονται πολλοί χρήστες στην ίδια περιοχή.

Οι δεύτερης γενιάς δορυφόροι Starlink θα διαθέτουν μία πολύ μεγάλη και σύγχρονη κεραία, η οποία θα λαμβάνει σήμα από το κινητό του χρήστη. Όσο για το πόσο θα κοστίζει αυτή η υπηρεσία, η T-Mobile υποσχέθηκε πως θα είναι δωρεάν στα δημοφιλέστερα προγράμματα της εταιρίας. Για τα οικονομικότερα προγράμματα που δε θα το περιλαμβάνουν, θα υπάρχει μία χρέωση για την υπηρεσία η οποία θα είναι πολύ πολύ μικρότερη από αυτό που χρεώνουν συνήθως οι δορυφορικές υπηρεσίες.

Ο Musk τόνισε πως η νέα υπηρεσία θα σώσει ζωές αφού θα επιτρέπει κλήσεις σε υπηρεσίες ανάγκης σε βουνά, ερήμους και θάλασσα. Είπε επίσης πως τα οχήματα της Tesla θα ενσωματώσουν αυτήν την τεχνολογία.