Ο Δίας με νέα ματιά χάρη στο τηλεσκόπιο James Webb - Δείτε τις απίθανες εικόνες

Ο "βασιλιάς" του Ηλιακού μας συστήματος μέσα από το ισχυρότερο τηλεσκόπιο της NASA
22 Αυγούστου 2022 20:31
Ο Δίας με νέα ματιά χάρη στο τηλεσκόπιο James Webb - Δείτε τις απίθανες εικόνες

Σε άλλη μια επίδειξη δύναμης προέβη το τηλεσκόπιο James Webb, το οποίο έδωσε μια απαράμιλλη και πανέμορφη νέα ματιά στον πλανήτη Δία. Ο "βασιλιάς" του ηλιακού μας συστήματος απαθανατίστηκε με τον καλύτερο τρόπο χάρη στο πανίσχυρο και αξίας $10 δισεκατομμυρίων τηλεσκόπιο της NASA. 

Οι φωτογραφίες αυτές τραβήχτηκαν χάρη στην ευρεία προβολή της NIRCam του JWST στις 27 Ιουλίου. Έπειτα οι ερευνητές και αστρονόμοι της NASA χρωμάτισαν τεχνητά τις φωτογραφίες για να δημιουργηθεί η καλύτερη έως τώρα παρατήρηση του Δία που είδαμε ποτέ, μαζί με το τεράστιο σέλας που υπάρχει στους πόλους του. 

"Ποτέ πριν δεν είχαμε δει έτσι τον Δία. Είναι κάτι απίστευτο. Για να είμαστε ειλικρινείς, δεν περιμέναμε πραγματικά ότι οι εικόνες θα ήταν τόσο καλές" δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια, καθηγήτρια αστρονομίας Imke de Pater του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Berkeley.

Στις λεπτομερέστατες και υψηλής ανάλυσης φωτογραφίες φαίνεται επίσης η γνωστή Μεγάλη Ερυρθά Κηλίδα του Δία, που είναι μια γιγαντιαία καταιγίδα, καθώς και άλλες μικρότερες, μαζί με αχνούς δακτυλίους. Φαίνονται μάλιστα οι μικρότεροι δορυφόροι του, που ονομάζονται Αμάλθεια και η Αδράστεια, με διάμετρο 200 και 20 χιλιόμετρα αντίστοιχα.

Δείτε τις νέες φωτογραφίες του Δία: