Ένα μόλις γραμμάριο αλατιού κάνει τη διαφορά για την καρδιακή προσβολή

Αποκαλυπτική έρευνα στην Κίνα
19 Αυγούστου 2022 11:05
Ένα μόλις γραμμάριο αλατιού κάνει τη διαφορά για την καρδιακή προσβολή

Η κατανάλωση υπερβολικού αλατιού αυξάνει την αρτηριακή πίεση, οδηγώντας σε μία σειρά καρδιακών προβλημάτων. Μία νέα έρευνα στην Κίνα προσπάθησε να ποσοτικοποιήσει αυτή τη σχέση αλατιού και καρδιακών προβλημάτων και το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο. Λιγότερο αλάτι για μία υγιή καρδιά.

Μελετώντας δεδομένα ενηλίκων, οι ερευνητές θεωρούν πως ακόμα και μία μείωση ενός γραμμαρίου στην ημερήσια κατανάλωση αλατιού είναι αρκετή για να αποτρέψει 4 εκατομμύρια θανάτους από καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά μέχρι το 2030. Να σημειώσουμε πως η Κίνα έχει μέση ημερήσια κατανάλωση αλατιού 11 γραμμάρια, τη στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει την κατανάλωση έως 5 γραμμαρίων.

Οι ερευνητές μελέτησαν και πιο δραστικές μειώσεις, για παράδειγμα μείωση 3.2 γραμμαρίων μέχρι το 2025 και 5 γραμμαρίων μέχρι το 2030. Βρήκαν πως συνδυαστικά αυτά τα δύο μέτρα θα συντελούσαν στην κατά ήμισυ μείωση των θανάτων από καρδιακές ασθένειες.

Η αστικοποίηση της Κίνας και κατ’ επέκταση η αύξηση κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφών, έχει οδηγήσει το 40% των θανάτων στην πολυπληθή χώρα να οφείλονται σε καρδιακά προβλήματα. Αυτό ώθησε την κυβέρνηση να εισάγει την καμπάνια Healthy China 2030, για να ρίξει την εθνική ημερήσια κατανάλωση αλατιού στα 5 γραμμάρια. Κάτι που σίγουρα δε θα είναι εύκολο με πληθυσμό 1.4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, ωστόσο το έχει πάρει πολύ σοβαρά και έχει εισάγει ακόμα και εκπαιδευτικά προγράμματα για τη διατροφή στα σχολεία της.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο BMJ Nutrition, Prevention & Health.