Η Intel λέει αντίο στο DirectX 9 και ρίχνει το μπαλάκι στη Microsoft

Σταματά η native υποστήριξη στο hardware της
17 Αυγούστου 2022 13:59
Η Intel λέει αντίο στο DirectX 9 και ρίχνει το μπαλάκι στη Microsoft

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωσή της, η Intel αφαίρεσε την υποστήριξη για DirectX 9 τόσο από τις Arc κάρτες γραφικών της όσο και από τους επεξεργαστές 12ης γενιάς της με ενσωματωμένα γραφικά.

Βέβαια, αυτό δε σημαίνει πως τα χιλιάδες παλιότερα παιχνίδια που δεν υποστηρίζουν τα σύγχρονα APIs, όπως το DirectX 12 και το Vulkan, ξαφνικά θα γίνουν unplayable σε όλο αυτό το hardware. Αντιθέτως, η Intel θα αξιοποιήσει μια τεχνολογία της Microsoft, η οποία κάνει εξομοίωση των εντολών του DX9 μέσα από ένα D3D9On12 mapping layer.

Στην ουσία έχουμε να κάνουμε με κάτι αντίστοιχο με την τεχνολογία συμβατότητας Proton που ετοίμασε η Valve για το Steam Deck, κάνοντας παιχνίδια που φτιάχτηκαν για Windows να τρέχουν στο Linux λειτουργικό σύστημα της φορητής κονσόλας.

Ο λόγος που η Intel προέβη σε αυτή την απόφαση έχει να κάνει με την βελτιστοποίηση των drivers της. Η εταιρία έχει παραδεχθεί δημοσίως πως αντιμετωπίζει προβλήματα με τις παλιότερες τεχνολογίες στο hardware της και έτσι θα εστιάσει όλες τις προσπάθειές της στα νεότερα APIs.

Η επίσημη ανακοίνωσή της αναφέρει χαρακτηριστικά:

Δεδομένου ότι το DirectX είναι ιδιοκτησία της Microsoft και συντηρείται από αυτήν, η αντιμετώπιση προβλημάτων σε εφαρμογές και παιχνίδια DX9 απαιτεί την προώθηση τυχόν ευρημάτων στην υποστήριξη της Microsoft, ώστε να μπορέσουν να συμπεριλάβουν τις κατάλληλες διορθώσεις στην επόμενη ενημέρωση του λειτουργικού συστήματος και των API του DirectX.

Πλέον το μόνο κομμάτι του παζλ που καλείται να λύσει η Intel είναι το DirectX 11, μιας και οι κάρτες γραφικών της δεν αποδίδουν τα μέγιστα ούτε σε αυτό το API. Ωστόσο, σε αντίθεση με το DX9, υπάρχουν ακόμη αμέτρητα πασίγνωστα παιχνίδια στην αγορά που χρησιμοποιούν το DX11, οπότε μένει να δούμε πώς θα αντιμετωπίσει το εν λόγω θέμα η εταιρία.