Ο εφιάλτης γίνεται πραγματικότητα: Φίδι με ρομποτικά πόδια (ΒΙΝΤΕΟ)

YouTuber διορθώνει το “λάθος του Θεού”
17 Αυγούστου 2022 10:17
Ο εφιάλτης γίνεται πραγματικότητα: Φίδι με ρομποτικά πόδια (ΒΙΝΤΕΟ)

Μερικές γενετικές μεταλλάξεις εδώ και 100 εκατομμύρια χρόνια, στέρησαν από τα φίδια πρώτα τα μπροστινά και έπειτα και τα πίσω πόδια τους, αναγκάζοντάς τα να σέρνονται στο έδαφος στη μορφή που τα γνωρίζουμε σήμερα. Ωστόσο ο λάτρης των φιδιών και YouTuber, Allen Pan, αποφάσισε να διορθώσει “το λάθος του Θεού” όπως το χαρακτηρίζει και να τους δώσει πίσω τα πόδια τους.

Ο Pan επισκέφθηκε ένα pet shop για να παρατηρήσει προσεκτικά τις κινήσεις σαυρών και έπειτα να κατασκευάσει και να δοκιμάσει τα προσθετικά πόδια σε φίδι.

Μία έρευνα από το 2014 βρήκε πως κύτταρα τα οποία προοριζόντουσαν να γίνουν τα δύο πίσω πόδια του φιδιού, εξελίχθηκαν για να προσφέρουν ένα ζεύγος ημιπεών, από τα οποία μόνο το ένα χρησιμοποιείται στην αναπαραγωγή.

Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί κάποιο παράδειγμα τετράποδου φιδιού στη Γη. Έχει όμως ανακαλυφθεί απολίθωμα δίποδου φιδιού ηλικίας 95 εκατομμυρίων ετών και οι επιστήμονες υποπτεύονται πως είναι ο πρόγονος των σημερινών φιδιών, ενώ έμοιαζε με δράκο Komodo.  

Μία θεωρία που εξηγεί το εξελικτικό πλεονέκτημα του να μην έχει πόδια το φίδι, ισχυρίζεται πως οι πρόγονοί τους ζούσαν σε υπόγειες φωλιές, όπου το να μην έχουν πόδια τους επέτρεπε να προσεγγίσουν θηράματα τα οποία ζούσαν σε στενότερα μέρη.

Το πρωτότυπο του Pan είχε δύο αισθητήρες πίεσης και ρομποτικά πόδια σαν αράχνης. Ήταν όμως αρκετά βάναυσο για το φίδι αφού το περιόριζε πολύ. Το δεύτερο σχέδιο βασίστηκε στην κίνηση των σαυρών και περιλάμβανε ένα μακρύ σωλήνα στον οποίο μπορούσε να συρθεί ελεύθερα το φίδι μέσα και έξω από αυτόν. Δεν υπήρχε τρόπος όμως το φίδι να ελέγξει την κίνηση, την οποία την έκανε ασύρματα ο Pan. Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, το φίδι έμεινε μέσα στην κατασκευή, γυρνώντας το κεφάλι του για να εξερευνήσει, χωρίς να εμφανίζεται απειλημένο ή φοβισμένο για να λάβει τη γνωστή στάση S.

Tags: