Η Google επιστρατεύει ρομποτικούς σερβιτόρους για τα γραφεία της (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

“Ok Google, get me a coke”
17 Αυγούστου 2022 09:25
Η Google επιστρατεύει ρομποτικούς σερβιτόρους για τα γραφεία της (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Μπορεί Xiaomi και Tesla να επικεντρώνονται στα ανθρωπόμορφα ρομπότ, η Google όμως δεν έχει να προσφέρει ακόμα κάτι στο ευρύ κοινό. Έχει όμως να προσφέρει κάτι που είναι λιγότερο ανθρωπόμορφο και πιο πρακτικό στους εργαζομένους της.

Τα γραφεία της έχουν εξοπλιστεί με σερβιτόρους-ρομπότ, τα οποία μπορούν να ανταποκριθούν σε φωνητικές εντολές των υπαλλήλων και να τους προσφέρουν σνακς και ποτά από την κουζίνα, ακόμα και να πιάσουν ένα σφουγγάρι για να καθαρίσουν το αναψυκτικό που έπεσε στο πάτωμα.

Τα ρομπότ εξοπλίστηκαν με τεχνολογία γλώσσας που αντλεί την κατανόηση του κόσμου από την Wikipedia, τα social media και άλλες ιστοσελίδες. Σύμφωνα με την Google, η ίδια AI υπάρχει στους ψηφιακούς βοηθούς, αλλά δεν είχε εφαρμοστεί σε ρομπότ έως τώρα.

Η ενσωμάτωση AI στα ρομπότ αύξησε το ποσοστό σωστής εκτέλεσης εντολών από το 61% στο 74%. Η Google ισχυρίζεται πως προωθεί την εξέλιξη των ρομπότ υπεύθυνα και προχωρά με αργά βήματα, ενώ τα ρομπότ της δεν είναι ακόμα διαθέσιμα για πώληση. Ανησυχεί πως τα οικιακά ρομπότ μπορεί να γίνουν τελικά μηχανές παρακολούθησης ή πως θα εξοπλιστούν με τεχνολογίες συζητήσεων που μπορεί να δίνουν προσβλητικές απαντήσεις.

Θα πάρει λίγο καιρό πριν μπορέσουμε να έχουμε μία ξεκάθαρη κατανόηση των εμπορικών επιπτώσεων. – Vincent Vanhoucke, επικεφαλής έρευνας ρομποτικής τεχνολογίας Google

Τα ρομπότ τα κατασκευάζει η θυγατρική εταιρία της Alphabet, Everyday Robots και προς το παρόν θα μείνουν περιορισμένα στο ρόλο του σερβιτόρου  στα γραφεία της Google.