Ο Samsung 990 PRO είναι ο νέος PCIe 5.0 SSD της εταιρίας που θα «πατήσει το γκάζι»

Προσφέροντας σημαντικά υψηλότερες ταχύτητες
14 Αυγούστου 2022 17:36
Ο Samsung 990 PRO είναι ο νέος PCIe 5.0 SSD της εταιρίας που θα «πατήσει το γκάζι»

Η 900 σειρά SSDs της Samsung είναι μια από τις δημοφιλέστερες της αγοράς και όχι τυχαία. Συγκεκριμένα, η κορεατική εταιρία έχει καταφέρει να συνδυάσει την εξαιρετική απόδοση, με σχετικά καλές τιμές, προσφέροντας μάλιστα και πολλά διαφορετικά μεγέθη για να διαλέξουν οι ενδιαφερόμενοι.

Τώρα, η εν λόγω σειρά φαίνεται πως είναι πλέον έτοιμη για αναβάθμιση. Περνώντας σε λεπτομέρειες, ο ολοκαίνουργιος 990 PRO SSD καταχωρήθηκε ως κάρτα επέκτασης συμβατή με το PCIe 5.0 x4 στη βάση δεδομένων της PCI-SIG (η μη κερδοσκοπική οργάνωση που είναι υπεύθυνη για τον καθορισμό των PCI διαύλων).

Η καταχώρηση αυτή επιβεβαιώνει πως η Samsung ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει τα νέα της μοντέλα για το ευρύ καταναλωτικό κοινό, τα οποία αναμένεται να προσφέρουν σημαντικά αυξημένες ταχύτητες, αφού θα εκμεταλλεύονται την 5η γενιά του PCI-Express. Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί πως η Samsung έχει ήδη κυκλοφορήσει τους PCIe Gen5 PM1743 SSDs της, οι οποίοι ωστόσο απευθύνονται σε επιχειρήσεις. Παρόλα αυτά, τα εν λόγω μοντέλα μας δείχνουν τι ταχύτητες μπορούμε να περιμένουμε, αφού είναι ικανά να προσφέρουν τυχαία ανάγνωση ή εγγραφή δεδομένων στα  13,000 MB/s και έως και 2500K IOPS. Πρόκειται για άλμα της τάξεως του 1.9X σε σχέση με τα προϊόντα της 4ης γενιάς.

Να σας υπενθυμίσουμε πως το PCIe 5.0 υποστηρίζεται ήδη από τα συστήματα με επεξεργαστές 12ης γενιάς της Intel, ενώ προσεχώς θα καταφθάσουν και οι X670 και B650 μητρικές με το νέο AM5 socket της AMD, φέρνοντας και εκεί το PCIe 5.0.

Tags: