Ανακαλύφθηκε ένα νέο είδος θωρακισμένου δεινοσαύρου (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Σχετίζεται με τον αγκυλόσαυρο
14 Αυγούστου 2022 09:59
Ανακαλύφθηκε ένα νέο είδος θωρακισμένου δεινοσαύρου (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Μία ανακάλυψη ενός νέου είδους δεινοσαύρου στη Νότια Αμερική, αποκαλύπτει το γενεαλογικό δέντρο των θωρακισμένων δεινοσαύρων γνωστοί ως θυρεοφόρα. Ονομάστηκε Jakapil Kaniukura και μοιάζει με έναν πρωτόγονο συγγενή του αγκυλόσαυρου και του στεγόσαυρου, αλλά προέρχεται από την Κρητιδική εποχή, την τελευταία εποχή των δεινοσαύρων και έζησε μεταξύ 97 και 94 εκατομμυρίων χρόνων πριν.

Το μέγεθός του δεν ξεπερνούσε το 1.5 μέτρο, ζύγιζε όσο μία γάτα και είχε μία σειρά προστατευτικών οστών από το λαιμό έως την ουρά. Ήταν φυτοφάγος, με δόντια παρόμοια με του στεγόσαυρου για κατανάλωση φύλλων.

Το μέρος του σκελετού που ανακαλύφθηκε στην Παταγονία της Αργεντινής, αποκαλύπτει πως ο J.kaniukura περπατούσε στα δύο του πόδια σε αντίθεση με τους τετράποδους συγγενείς του και είχε ένα μικρό, δυνατό σαγόνι με το οποίο μπορούσε να φάει σκληρή, ξύλινη χλωρίδα.

Τα περισσότερα θυρεοφόρα ανακαλύφθηκαν στο βόρειο ημισφαίριο και η πλειοψηφία των απολιθωμάτων προέρχεται από την Ιουρασική περίοδο, 201 με 163 εκατομμύρια χρόνια πριν. Η ανακάλυψη του J.kaniukura δείχνει πως τα θυρεοφόρα είχαν μία πολύ πιο ευρεία γεωγραφική κατανομή από αυτό που νομίζαμε έως τώρα. Αυτό που εξέπληξε τους επιστήμονες ήταν πως αυτή η γενιά θυρεοφόρων κατάφερε να επιβιώσει μέχρι τα τέλη της Κρητιδικής περιόδου στη Νότια Αμερική, τη στιγμή που στο βόρειο ημισφαίριο εξαφανίστηκαν μέχρι τα μέσα της Ιουρασικής περιόδου.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports.