Η Amazon θα βλέπει τα πάντα μέσα στο σπίτι σας

Ένας εφιάλτης ιδιωτικότητας
09 Αυγούστου 2022 12:34
Η Amazon θα βλέπει τα πάντα μέσα στο σπίτι σας

Η πρόσφατη εξαγορά της iRobot από την Amazon έναντι $1.7 δισεκατομμυρίων, μπορεί να ακούγεται ως μία αθώα επέκταση του τεχνολογικού κολοσσού στον τομέα των ρομποτικών σκουπών, ωστόσο η πραγματικότητα είναι πιο περίπλοκη.

Από άποψη τεχνολογίας smart home, η Amazon σίγουρα χρειάζεται τη χαρτογράφηση των χώρων που σαρώνουν οι σκούπες Roomba, για να αποκτήσει μία καλύτερη κατανόηση του χώρου. Αυτού του είδους τα δεδομένα είναι ψηφιακό χρυσάφι για την Amazon, για να βελτιώσει τις έξυπνες τεχνολογίες που προσφέρει στους καταναλωτές και να πουλήσει περισσότερα προϊόντα. Όσο όμως κι αν θέλουν οι καταναλωτές να λειτουργούν καλύτερα οι αυτοματισμοί του σπιτιού, άλλο τόσο δε θέλουν να μοιραστούν πιο ευαίσθητες πληροφορίες, όπως το εσωτερικό του σπιτιού τους.

Στο τελευταίο μοντέλο της, η iRobot πρόσθεσε μία κάμερα η οποία με χρήση τεχνητής νοημοσύνης μπόρεσε να αναγνωρίσει πάνω από 43 εκατομμύρια αντικείμενα στα σπίτια των χρηστών. Οπότε, η εξαγορά από την Amazon, μάλλον δεν έχει να κάνει με ρομποτικές σκούπες αλλά με πολύτιμα δεδομένα.

Πραγματικά πιστεύουμε στην νοημοσύνη του χώρου, ένα περιβάλλον όπου οι συσκευές σας συνδέονται με AI για να προσφέρουν πολλά περισσότερα από ότι μπορεί κάθε συσκευή μεμονωμένα. – Marja Koopmans, Διευθύντρια Alexa smart home

Τί έπεται στο μέλλον λοιπόν για τα έξυπνα σπίτια;

Το όριο για το επόμενο επίπεδο τεχνητής νοημοσύνης στη ρομποτική δεν είναι η καλύτερη AI. Είναι η σχετικότητα. Μπορούμε να καταλάβουμε την εντολή “πήγαινε στην κουζίνα και φέρε μου μια μπύρα” εδώ και μια δεκαετία. Αλλά αν δεν ξέρουμε πού είναι η κουζίνα, πού είναι το ψυγείο, πώς μοιάζει μία μπύρα, δεν έχει σημασία αν καταλαβαίνουμε τις λέξεις σας.

Η Amazon διαθέτει έως τώρα τέσσερα brands smart home τεχνολογιών πέρα από την πλατφόρμα της Alexa. Την εταιρία καμερών ασφαλείας Ring, την πιο προσιτή εταιρία καμερών Blink, την εταιρία mesh Wi-Fi Eero και τώρα την iRobot, συμπληρώνοντας όλα τα στοιχεία που χρειάζεται για ένα σχεδόν “συνειδητό” έξυπνο σπίτι, το οποίο μπορεί να προβλέψει τι θέλετε να κάνει πριν το ζητήσετε.

Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών όμως στην εταιρία που διαχειρίζεται τέτοιου είδους προσωπικά δεδομένα, μένει να φανεί...