Ανακαλύφθηκε η βαθύτερη σπηλιά της Αυστραλίας (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Στην Τασμανία
06 Αυγούστου 2022 11:41
Ανακαλύφθηκε η βαθύτερη σπηλιά της Αυστραλίας (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Μία ομάδα εξερευνητών μπήκε στη βαθύτερη σπηλιά της Αυστραλίας, στην Τασμανία, την οποία ονόμασε Delta Variant. Η προετοιμασία τους διήρκησε μήνες και η κατάβασή τους διήρκησε 14 ολόκληρες ώρες για να φτάσουν σε βάθος 401 μέτρων. Η μελέτη της σπηλιάς, θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε τις φυσικές διεργασίες και πώς άλλαξε το κλίμα της Γης στη διάρκεια εκατομμυρίων ετών.

Αξίζει να αναφερθεί πως η Delta Variant ωχριά μπροστά στη βαθύτερη σπηλιά της Γης, η οποία βρίσκεται στη Γεωργία σε βάθος 2.2 χιλιομέτρων.

Οι σπηλιές σχηματίζονται από τη ροή του νερού η οποία διαλύει αργά τους βράχους στην πάροδο πολλών ετών. Όσο περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα και χώμα παρασύρει η βροχή, τόσο πιο όξινο γίνεται το νερό, διαλύοντας ταχύτερα υλικά όπως ασβεστόλιθο, μάρμαρο και δολομίτη. Πετρώματα από γρανίτη είναι πιο ανθεκτικά σε αυτή τη διάβρωση.

Οι σταλαγμίτες και σταλακτίτες που σχηματίζονται στις σπηλιές από τις αργές αποθέσεις νερού, μπορούν να παρομοιαστούν με δέντρα, από τα οποία μπορούμε να μάθουμε πολλά για την ανάπτυξή τους, αποκαλύπτοντας τα χημικά στοιχεία που περιείχε το νερό κατά την περίοδο σχηματισμού τους. Έτσι, μαθαίνουμε πολλά για το παρελθόν του κλίματος της Γης.

Η κατάβαση σε μία σπηλιά δεν είναι εύκολη υπόθεση. Είναι σκοτεινά και οι εξερευνητές βασίζονται σε σχοινιά για να βρουν το δρόμο της επιστροφής. Υπάρχουν πολλά αδιέξοδα, οπότε η χαρτογράφηση χρειάζεται χρόνο και άριστες ικανότητες προσανατολισμού. Τα συστήματα σπηλαίων είναι συνήθως σταθερά αλλά υπάρχει πάντα ο κίνδυνος κατάρρευσης. Η παράξενη γεωμετρία τους, αναγκάζει τους εξερευνητές να μπαίνουν σε μέρη που με το ζόρι τούς χωράνε. Η ατμοσφαιρική πίεση δεν αλλάζει, αλλά υπάρχουν κίνδυνοι από αέρια όπως το μεθάνιο και η αμμωνία που μερικές φορές συγκεντρώνονται και οδηγούν σε ασφυκτικό θάνατο.

Tags: