Αυτό το παράξενο πλάσμα βρέθηκε σε βάθος 2.000 μέτρων (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Δεν έχει ονομαστεί ακόμα
06 Αυγούστου 2022 09:45
Αυτό το παράξενο πλάσμα βρέθηκε σε βάθος 2.000 μέτρων (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Ερευνητές του Monterey Bay Aquarium Research Institute (MBARI), εντόπισαν με το ρομποτικό βαθυσκάφος τους ένα μυστηριώδες πλάσμα που δεν έχουμε συναντήσει ξανά. Το ασυνήθιστο πλάσμα έχει έντονο πορτοκαλί χρώμα και εντοπίστηκε στα ανοιχτά του Κόλπου του Μεξικό, στον πυθμένα, σε βάθος 2.000 μέτρων.

Οι επιστήμονες εικάζουν πως ανήκει στην κατηγορία των πολυχαιτών και στην ομάδα των σκουληκιών-σπαγγέτι. Το συγκεκριμένο δεν έχει ονομαστεί ακόμα, ανήκει όμως στο γένος Biremis. Δε διαθέτει μάτια ή βράγχια και χρησιμοποιεί τα πλοκάμια του για να πιάσει μικρά κομμάτια οργανικής ύλης γνωστής ως θαλάσσιο χιόνι για να τραφεί.

Τα περισσότερα σκουλήκια-σπαγγέτι ζουν θαμμένα σε τρύπες ή τούνελ κάτω από τον πυθμένα, βγάζοντας μόνο τα πλοκάμια τους για να αρπάξουν την τροφή τους. Το συγκεκριμένο όμως ζει στην επιφάνεια του πυθμένα, όπου και κινείται για να βρει περιοχές πλούσιες σε τροφή.

Αν και το να δώσεις ένα όνομα σε ένα είδος ακούγεται απλή διαδικασία, στην πραγματικότητα παίρνει πολύ χρόνο και αποφασιστικότητα για να συλλέξεις δείγματα, να μελετήσεις σημαντικά χαρακτηριστικά, να χαρτογραφήσεις το DNA και να δώσεις ένα επιστημονικό όνομα.

Η νέα ανακάλυψη αποκαλύπτει πόσα λίγα ξέρουμε ακόμα για το βυθό και το ρόλο που παίζουν αυτά τα πλάσματα στο οικοσύστημα.