Ημι-αυτόματο οφσάιντ: Ντεμπούτο για τη νέα τεχνολογία στο UEFA Super Cup

Νωρίτερα θα δούμε το SAOT εν δράσει
04 Αυγούστου 2022 11:45
Ημι-αυτόματο οφσάιντ: Ντεμπούτο για τη νέα τεχνολογία στο UEFA Super Cup

Τελικά θα δούμε νωρίτερα από το αναμενόμενο την τεχνολογία SAOT (semi-automated offside) ή αλλιώς το ημι-αυτόματο offside, το οποίο αποτελεί μια φυσική εξέλιξη του γνωστού σε όλους τους ποδοσφαιρόφιλους πλέον, VAR (Video Assistant Referee), που πρωτοείδαμε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 στη Ρωσία. 

Η UEFA ανακοίνωσε πως το ημι-αυτόματο offside θα κάνει ντεμπούτο στο Super Cup Ευρώπης στην αναμέτρηση Ρεάλ Μαδρίτης εναντίον Άιντραχτ Φρανκφούρτης (10 Αυγούστου στις 22:00, MEGA). 

Επίσης, θα χρησιμοποιηθεί κανονικά στην ερχόμενη περίοδο 2022/23 των ομίλων του Champions League, αλλά φυσικά και στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2022 που θα διεξαχθεί στο Κατάρ από τις 21 Νοεμβρίου έως τις 18 Δεκεμβρίου. 

Το νέο σύστημα θα μειώσει το χρόνο που χρειάζεται για να παρθεί μία απόφαση οφσάιντ με VAR από τα 70 στα 25 δευτερόλεπτα. Το παλιό σύστημα απαιτούσε να τραβηχτούν χειροκίνητες γραμμές οφσάιντ και να υπολογιστεί το σημείο που κλωτσήθηκε η μπάλα. Το SOAT θα εντοπίζει αυτόματα τόσο τη γραμμή οφσάιντ όσο και το σημείο επαφής με τη μπάλα μέσα σε δευτερόλεπτα και οι διαιτητές απλά θα επιβεβαιώνουν κάθε απόφαση, η οποία θα προβάλλεται με 3D animation στους θεατές. Αυτό ιδανικά λέγεται ότι θα απαλλάξει το κοινό από τις όποιες αμφιβολίες αλλά και τις αντιδράσεις που πολλές φορές παρατηρούνται σε μια απόφαση μέσω VAR. 

Όσον αφορά τις τεχνικές προδιαγραφές του, το ημι-αυτόματο οφσάιντ περιλαμβάνει 12 κάμερες γηπέδου, οι οποίες παρακολουθούν την μπάλα και 29 διαφορετικά σημεία δεδομένων από το σώμα του κάθε παίκτη. Επιπλέον, η μπάλα είναι εξοπλισμένη με έναν αισθητήρα κίνησης, ο οποίος θα προσφέρει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο για τη θέση του παίκτη τη στιγμή που την κλότσησε.

Tags: