Ισπανία: Δια νόμου τα κλιματιστικά στους 27 βαθμούς Κελσίου και όχι λιγότερο

Σε μία προσπάθεια να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας
04 Αυγούστου 2022 10:25
Ισπανία: Δια νόμου τα κλιματιστικά στους 27 βαθμούς Κελσίου και όχι λιγότερο

Καθώς οι καύσωνες χτυπούν την Ευρώπη και οι τιμές στον τομέα της ενέργειας έχουν εκτοξευτεί, η Ισπανία διατάσσει δια νόμου πως όλα τα κλιματιστικά σε δημόσιους χώρους απαγορεύεται να λειτουργούν με ένδειξη μικρότερη των 27 βαθμών Κελσίου. Ταυτόχρονα, κάνει υποχρεωτικό το κλείσιμο παραθύρων και πορτών σε αυτά τα κτίρια για να εξοικονομείται ενέργεια.

Ως δημόσιοι χώροι θεωρούνται οι κρατικές υπηρεσίες, τα γραφεία, τα εμπορικά καταστήματα, τα καταστήματα εστίασης, τα θέατρα και οι κινηματογράφοι, τα αεροδρόμια και οι σιδηροδρομικοί σταθμοί.

Ο Ισπανός Πρωθυπουργός, Pedro Sanchez, κάλεσε και τους πολίτες να υιοθετήσουν το διάταγμα και στα σπίτια τους, χωρίς αυτό φυσικά να έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα. Ζήτησε επίσης από τους υπαλλήλους γραφείου να αφαιρέσουν τις γραβάτες τους...

Το διάταγμα ισχύει και για το χειμώνα, όπου η θέρμανση δεν πρέπει να ξεπερνά τους 19 βαθμούς Κελσίου.

Η Μαδρίτη αντιδρά, με την πρόεδρο της περιοχής να δηλώνει πως “η Μαδρίτη δε θα κλείσει τα κλιματιστικά. Αυτό γεννά ανασφάλεια και φοβίζει τον τουρισμό και την κατανάλωση”.

Στη Γαλλία υπάρχει αντίστοιχος νόμος που προβλέπει και πρόστιμο €750 για όσες επιχειρήσεις έχουν ανοιχτές τις πόρτες τους ενώ λειτουργεί κλιματισμός. Στη Γερμανία και συγκεκριμένα στο Ανόβερο, η θέρμανση δημοτικών κτιρίων θα λειτουργήσει αυστηρά από 1 Οκτωβρίου έως 31 Μαρτίου και όχι παραπάνω από 20 βαθμούς Κελσίου, ενώ απαγορεύεται η χρήση φορητών κλιματιστικών και θερμαστρών. Εξαιρούνται μόνο σχολεία, νοσοκομεία και δομές φροντίδας.

Tags: