Καρχαρίας της Γροιλανδίας βρέθηκε χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι του (ΦΩΤΟ)

Το σοκ των ερευνητών και επιστημόνων όταν βρήκαν τον γιγαντιαίο καρχαρία στην ακτή του Μπελίζ
04 Αυγούστου 2022 08:33
Καρχαρίας της Γροιλανδίας βρέθηκε χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι του (ΦΩΤΟ)

Στις 22 Απριλίου ψαράδες στις ακτές του Μπελίζ κοντά στην Καραϊβική αγκίστρωσαν έναν παράξενο καρχαρία με μπλε μάτια που έμοιαζε αρχαίος.

Οι ερευνητές σοκαρίστηκαν όταν ανακάλυψαν πως το ασυνήθιστο αυτό ψάρι ίσως να ήταν ένας καρχαρίας της Γροιλανδίας (Greenland Shark), καθώς ήταν η πρώτη φορά που ένας τέτοιος γιγαντιαίος καρχαρίας βρισκόταν στα ανοιχτά της θάλασσας της δυτικής Καραϊβικής, κοντά στο δεύτερο μεγαλύτερο σε μήκος ύφαλου στον κόσμο, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Φλόριντα. 

Ο παράξενος καρχαρίας αλιεύθηκε στον ύφαλο Glover's Reef στα ανοικτά του Μπελίζ και το πλήρωμα του σκάφους κατάλαβε αμέσως ότι είχε συλλάβει κάτι ασυνήθιστο. "Ήξερα ότι επρόκειτο για κάτι ασυνήθιστο, το ίδιο και οι ψαράδες, οι οποίοι δεν είχαν δει ποτέ κάτι παρόμοιο σε όλα τα χρόνια που ασχολούνται με το ψάρεμα", δήλωσε η Devanshi Kasana, υποψήφια διδάκτορας στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, η οποία ήταν μέλος του πληρώματος και επικεφαλής της νέας μελέτης.

Δυστυχώς, δεν μπόρεσαν να πάρουν γενετικό δείγμα, καθώς μια καταιγίδα πλησίαζε και ανάγκασε το πλήρωμα να απελευθερώσει αμέσως τον καρχαρία για τη δική του ασφάλεια. 

Για τη νέα μελέτη, η Kasana και οι συνάδελφοί της μελέτησαν το υλικό και τις φωτογραφίες του καρχαρία που είχαν τραβήξει όταν τον αγκίστρωσαν και διαπίστωσαν ότι μοιράζεται βασικά χαρακτηριστικά με τους καρχαρίες της Γροιλανδίας και με άλλους καρχαρίες του Ειρηνικού, όπως ένα στρογγυλεμένο ρύγχος, χαμηλά και στρογγυλεμένα θωρακικά πτερύγια και ένα οφθαλμικό παράσιτο. Ο καρχαρίας ήταν επίσης νωθρός και αργοκίνητος, όπως συνήθως είναι οι καρχαρίες όταν συλλαμβάνονται.

Τα νερά όπου η Kasana και οι ψαράδες βρήκαν τον καρχαρία είναι αρκετά βαθιά. Το σημείο της θάλασσας που βρέθηκε φτάνει από 1.600 πόδια έως 9.500 πόδια βάθος, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει το κρύο νερό που χρειάζεται για να επιβιώσει ένας καρχαρίας της Γροιλανδίας.

Οι καρχαρίες της Γροιλανδίας παραμένουν ακόμα ένα αίνιγμα για τους επιστήμονες. Αυτά που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για αυτούς είναι ότι τείνουν να εμφανίζονται στα παγωμένα νερά του Αρκτικού και του Βόρειου Ατλαντικού ωκεανού. Το είδος αυτό κινείται αργά και αναπτύσσεται επίσης αργά, ενώ φτάνει τα 7 μέτρα μήκος και έως και 1.5 τόνο βάρος, σύμφωνα με το National Geographic. Ζει πάνω από 400 χρόνια και σύμφωνα με μια μελέτη του 2016, ο καρχαρίας αυτός μπορεί να ζήσει μεταξύ 300 και 500 χρόνων

Περισσότερα και αναλυτικότερα θα βρείτε στην έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Marine Biology

Tags: