James Webb: Κατέγραψε εντυπωσιακές εικόνες από τον μακρινό γαλαξία Cartwheel

Για ακόμη μια φορά βλέπουμε το σύμπαν μας ακόμη πιο καθαρά
03 Αυγούστου 2022 22:00
James Webb: Κατέγραψε εντυπωσιακές εικόνες από τον μακρινό γαλαξία Cartwheel

Η NASA δημοσίευσε κι άλλες φωτογραφίες από το James Webb Space Telescope δίνοντάς μας μια άκρως εντυπωσιακή ματιά σε έναν γαλαξία που απέχει 500 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη. 

Συνεχίζοντας το κρεσέντο εντυπωσιακών εικόνων, το ισχυρότερο τηλεσκόπιο της ανθρωπότητας κατέγραψε τον γαλαξία Cartwheel, του οποίου οι δακτύλιοι απαθανατίζονται με απαράμιλλη ευκρίνεια και λεπτομέρεια χάρη στους υπερσύγχρονους αισθητήρες και κάμερές του. 

Σύμφωνα με τους αστρονόμους εκτιμάται ο συγκεκριμένος γαλαξίας ήταν κάποτε σαν τον δικό μας, δηλαδή σπειροειδής στο σχήμα του, όμως όταν συγκρούστηκε με έναν μικρότερο γαλαξία, πήρε το σχήμα που έχει "τώρα" και μοιάζει με κυματισμούς που προκαλούνται όπως όταν πέφτει ένα βότσαλο στη θάλασσα.

Βέβαια, παλιότερα το Hubble είχε παρατηρήσει επίσης τον γαλαξία Cartwheel, όμως το τεχνολογικά προηγμένο James Webb προσφέρει μια λεπτομερέστατη ματιά. 

Δείτε υψηλής ανάλυσης φωτογραφίες του γαλαξία Cartwheel: 

Για την ιστορία το τηλεσκόπιο James Webb κόστισε $10 δισεκατομμύρια δολάρια. Πλέον απέχει σχεδόν 1.5 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη, στο μέχρι στιγμής επτά μηνών ταξίδι του προς το άγνωστο.