Ανακαλύφθηκε σκοτεινή ύλη ακόμη πιο κοντά προς τη γέννηση του σύμπαντος

Μια νέα ανακάλυψη από τους ερευνητές σχετικά με την αρχή του σύμπαντός μας
03 Αυγούστου 2022 21:04
Ανακαλύφθηκε σκοτεινή ύλη ακόμη πιο κοντά προς τη γέννηση του σύμπαντος

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ναγκόγια στην Ιαπωνία συνεργάστηκαν για μια έρευνα που αφορά την ανακάλυψη σκοτεινής ύλης στους γύρω γαλαξίες. 

Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύονται στο Physical Review Letters, υποστηρίζουν τη πιθανότητα ότι οι θεμελιώδεις κανόνες της κοσμολογίας μπορεί να διαφέρουν, όταν πάμε να εξετάσουμε την πρώιμη ιστορία του σύμπαντός μας. Συγκεκριμένα εντόπισαν σκοτεινή ύλη που περιβάλλει απομακρυσμένους γαλαξίες, τόσο μακριά που εμφανίζονται ακριβώς όπως πριν από 12 δισεκατομμύρια χρόνια ή αλλιώς όπως πριν από λιγότερο από δύο δισεκατομμύρια χρόνια μετά το Big Bang και την αρχή του σύμπαντός μας. 

Μέχρι πρότινος οι επιστήμονες περιορίζονταν στο να παρατηρούν τη σκοτεινή ύλη μέχρι πριν από 8 έως 10 δισεκατομμύρια χρόνια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η σκοτεινή ύλη δεν εκπέμπει φως, οπότε παρατηρείται χρησιμοποιώντας το φως ακόμη πιο μακρινών γαλαξιών, των οποίων το φως μπορεί να "λάμπει" μέσα από τη σκοτεινή ύλη.

Το φως που φτάνει στη Γη παραμορφώνεται εξαιτίας της σκοτεινής ύλης και μεγαλύτερες ποσότητές της οδηγούν σε μεγαλύτερη παραμόρφωση. Ωστόσο, από ένα ορισμένο σημείο και έπειτα, το φως από αυτούς τους μακρινούς γαλαξίες είναι τόσο αμυδρό, που η εν λόγω τεχνική για την ανίχνευση της σκοτεινής ύλης, γίνεται λιγότερο αποτελεσματική.

Για να ξεπεράσουν αυτό το πρόβλημα, οι ερευνητές βρήκαν πρώτα 1.5 εκατομμύριο γαλαξίες "φακούς" οι οποίοι περιβάλλονται από τη σκοτεινή ύλη που προσπαθούν να ανιχνεύσουν. Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν μικροκύματα από την κοσμική μικροκυματική ακτινοβολία υποβάθρου (CMBR), που έχει απομείνει από τη Μεγάλη Έκρηξη για να παρατηρήσουν την παραμόρφωση, η οποία δημιουργεί τη σκοτεινή ύλη που περιβάλλει τους γαλαξίες-φακούς.

Περισσότερα για την έρευνα θα βρείτε πατώντας εδώ