Η παγκόσμια αγορά smartphone συρρικνώνεται - Ποιοι είναι πρώτοι στην Ευρώπη;

Φτάσαμε στον πάτο του βαρελιού;
03 Αυγούστου 2022 09:26
Η παγκόσμια αγορά smartphone συρρικνώνεται - Ποιοι είναι πρώτοι στην Ευρώπη;

Η παγκόσμια αγορά smartphone φαίνεται πως περνά μια κρίση, αφού στα ράφια των καταστημάτων το δεύτερο τρίμηνο του έτους έφτασαν μόνο 287 εκατομμύρια συσκευές, σημειώνοντας πτώση 9% σε σχέση με πέρυσι. Η Samsung παραμένει στην κορυφή, ενώ η Apple κατάφερε να αποσπάσει τη δεύτερη θέση από την Xiaomi, καθώς οι κινεζικές εταιρίες πασχίζουν να ανταποκριθούν στη μειωμένη ζήτηση.

Στην Ευρώπη τα πράγματα είναι χειρότερα, αφού το πρώτο τρίμηνο του έτους ήταν το χειρότερο από το 2013 και το δεύτερο τρίμηνο είδε την αγορά να υποχωρεί ακόμα 13%, αποστέλλοντας μόλις 40.3 εκατομμύρια συσκευές στα καταστήματα.

Το πρώτο τρίμηνο του 2021 ήταν το χειρότερο για τη Samsung εδώ και μία δεκαετία, κάτι που κάνει την άνοδο που σημείωσε αυτό το τρίμηνο σε σχέση με πέρυσι, λιγότερο εντυπωσιακή. Το ίδιο ισχύει και για την Apple, ενώ ακριβώς το αντίθετο συνέβη με την Xiaomi, η οποία είχε εντυπωσιακή άνοδο το δεύτερο τρίμηνο του 2021, σημειώνοντας πτώση φέτος.

Η κατάσταση στην Ευρώπη δυστυχώς είναι κακή. Πολλές χώρες πλησιάζουν την ύφεση και οι εγχώριες πολιτικές εντάσεις σε πολλές χώρες πέρα από τη Ρωσία και την Ουκρανία, συνεχίζουν να αυξάνονται, για παράδειγμα σε Γαλλία, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο. Παραμένουμε αισιόδοξοι όμως πως έχουμε φτάσει στον πάτο του βαρελιού και η πορεία θα είναι ανοδική από εδώ και πέρα, αλλά μάλλον θα είναι αργή.