Αυτή είναι μάλλον η πρώτη σουπερνόβα που φωτογραφίζει το τηλεσκόπιο James Webb

Άλλη μια φωτογραφία που εντυπωσιάζει από το ισχυρότερο τηλεσκόπιο της ανθρωπότητας
01 Αυγούστου 2022 17:08
Αυτή είναι μάλλον η πρώτη σουπερνόβα που φωτογραφίζει το τηλεσκόπιο James Webb

Το James Webb Telescope είναι το ισχυρότερο και νεότερο τηλεσκόπιο της ανθρωπότητας και μας έδωσε μια ακόμη φοβερή εικόνα. Σύμφωνα με μια ομάδα επιστημόνων η οποία δημοσίευσε μερικές εικόνες που παρουσιάζουν τον γαλαξία SDSS J141930.11+525159.3 και σύμφωνα με διάφορα άλλα δημοσιεύματα, πιστεύεται ότι μπορεί αυτή να είναι η πρώτη σουπερνόβα που κατέγραψε το James Webb

Και αυτό διότι το αντικείμενο που φωτογραφήθηκε ανέβαζε τη φωτεινότητά του στις μετέπειτα φωτογραφίες που τραβήχτηκαν. Αυτό το φαινόμενο, όπως λένε οι ερευνητές, όπου ένα αντικείμενο εξασθενεί ή δυναμώνει τη φωτεινότητά του είναι ένας βασικός δείκτης για την παρατήρηση μιας σουπερνόβα. Ωστόσο ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί πλήρως ότι πρόκειται πράγματι για σουπερνόβα καθώς απαιτούνται πολλές ακόμη παρατηρήσεις. 

Δείτε τη φωτογραφία: 

Επιπλέον, πρέπει να αναφερθεί ότι το JWST δεν έχει σχεδιαστεί για να καταγράφει σουπερνόβα, καθώς είναι εξοπλισμένο για να παρατηρεί μακρινούς πλανήτες, να σαρώνει τις ατμόσφαιρές τους για σημάδια ζωής, να βλέπει μακριά στο πρώιμο σύμπαν και πολλά ακόμη.

Από τα νεότερο κατορθώματα του James Webb Space Telescope της NASA ήταν ότι φωτογράφισε πρόσφατα τον αρχαιότερο γαλαξία που έχει παρατηρηθεί ποτέ.