Η ζάχαρη και τα γλυκαντικά βρίσκονται παντού σήμερα

Κι αυτό είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα
01 Αυγούστου 2022 11:00
Η ζάχαρη και τα γλυκαντικά βρίσκονται παντού σήμερα

Οι άνθρωποι έχουν αδυναμία στις γλυκές γεύσεις, μιας και τα φρούτα ή το μέλι ήταν σημαντική πηγή ενέργειας για τους προγόνους μας. Την τελευταία δεκαετία όμως, έχει σημειωθεί μία εκρηκτική αύξηση στη χρήση ζάχαρης σε κάθε είδους τροφές και ποτά, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2 και κακή κατάσταση των δοντιών. Έτσι, οι εταιρίες ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν αντί για ζάχαρη, μη θρεπτικά γλυκαντικά που διαθέτουν ελάχιστα ή καθόλου kilojoules και περιλαμβάνουν τεχνητά συστατικά όπως η ασπαρτάμη ή και φυσικά όπως η στέβια.

Μία νέα έρευνα δείχνει πως η χρήση ζάχαρης και γλυκαντικών σε τροφές και ποτά, έχει αυξηθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία σε παγκόσμια κλίμακα. Μελετώντας δεδομένα από το 2007 έως το 2019, οι ερευνητές βρήκαν πως ο μέσος καταναλωτής δέχεται 36% περισσότερα μη θρεπτικά γλυκαντικά σε ποτά και 9% περισσότερη ζάχαρη σε συσκευασμένες τροφές.

Το ποσό ζάχαρης που μπορεί να δεχθεί το σώμα ενός άντρα είναι λιγότερα από εννιά κουταλάκια του γλυκού την ημέρα και της γυναίκας λιγότερα από έξι. Ωστόσο, επειδή η ζάχαρη προστίθεται σε τόσα πολλά τρόφιμα και ποτά, ο μέσος Αυστραλός για παράδειγμα καταναλώνει πάνω από 14 κουταλάκια την ημέρα.

Η έρευνα έδειξε πως στις πλουσιότερες, πιο κορεσμένες χώρες, οι κατασκευαστές προσφέρουν λιγότερο γλυκά, πιο “υγιεινά” προϊόντα, ενώ στις φτωχότερες χώρες υπάρχει υψηλή συγκέντρωση γλυκαντικών. Σε χώρες που υπάρχουν περισσότεροι νόμοι για τη μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης, σημειώνεται σημαντική αύξηση μη θρεπτικών γλυκαντικών.

Παρόλο που οι επιπτώσεις της κατανάλωσης ζάχαρης είναι γνωστές, τα γλυκαντικά δεν είναι και αυτά τόσο αθώα. Παρά την έλλειψη διατροφικής ενέργειας, πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως συνδέονται και αυτά με διαβήτη τύπου 2, προκαλούν καρδιακές ασθένειες και διαταράσσουν το μικροβίωμα του εντέρου. Αρκετά μάλιστα θεωρούνται ρυπαντές του περιβάλλοντος αφού δε διαλύονται στο νερό. Επιπλέον, πολλά τρόφιμα που δεν περιέχουν ζάχαρη αλλά έχουν γλυκαντικά, μπορεί να έχουν σήμανση υγιεινής διατροφής, ξεγελώντας το κοινό.

Οι ερευνητές ζητούν από τις κυβερνήσεις να παρακολουθούν στενά την αύξηση των γλυκαντικών σε τρόφιμα και ποτά, καθώς μπορούν να διαμορφώσουν τις μελλοντικές μας διατροφικές προτιμήσεις και την υγεία των ανθρώπων σε πλανητικό επίπεδο.