Υπάρχουν μυστηριώδεις "τέλειες" τρύπες στον πυθμένα του ωκεανού (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Που δεν μπορούν να εξηγήσουν οι επιστήμονες
30 Ιουλίου 2022 11:56
Υπάρχουν μυστηριώδεις "τέλειες" τρύπες στον πυθμένα του ωκεανού (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Ερευνητές της National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) των ΗΠΑ, χρησιμοποίησαν το ρομποτικό βαθυσκάφος Okeanos Explorer για να μελετήσουν μία υποβρύχια ηφαιστειακή οροσειρά στο αρχιπέλαγος των Αζορών, ανοιχτά της Πορτογαλίας, στη μέση του Ατλαντικού ωκεανού. Αυτό που βρήκαν σε βάθος δύο χιλιομέτρων τους εξέπληξε, καθώς δεν μπορούν να το εξηγήσουν και αναγκάστηκαν να ζητήσουν τη βοήθεια του κοινού για να καταλάβουν τί είναι αυτό που βλέπουν.

Το βαθυσκάφος λοιπόν εντόπισε μία ευθεία σειρά τρυπών στον πυθμένα, με ίση απόσταση μεταξύ τους, οι οποίες ήταν υπερβολικά τέλειες για να έχουν γίνει φυσικά, ενώ δίπλα τους υπήρχε περίσσεια άμμος, λες και κάποιος είχε σκάψει κάθε τρύπα. Οι τρύπες ήταν μεγέθους 6x1.5 εκατοστά και το ακριβές βάθος που βρέθηκαν ήταν 2074-2097 μέτρα, με τη θερμοκρασία στον πυθμένα να είναι στους 3.6 βαθμούς Κελσίου.

Μετά από μία εβδομάδα, εντόπισαν τέσσερις ακόμα σειρές αυτών των τρυπών 483 χιλιόμετρα μακριά σε βάθος 1.6 χιλιομέτρων.

Ενώ οι τρύπες σχεδόν φαίνεται να έχουν γίνει από άνθρωπο, οι μικρές ποσότητες άμμου που βρέθηκαν δίπλα τους, δείχνουν πως έχει γίνει εκσκαφή. Προσπαθήσαμε αλλά δεν καταφέραμε να ρίξουμε μια ματιά μέσα στις τρύπες και τις πειράξαμε με τα εργαλεία του ρομποτικού σκάφους. Η πηγή των τρυπών ή πώς κατασκευάστηκαν είναι άγνωστα, αλλά τα ιζήματα δείχνουν πως η εκσκαφή έγινε από κάποιον οργανισμό που ζει στον πυθμένα ή από διεργασία σκαψίματος και αφαίρεσης. Κανένα από τα κοντινά πλάνα δεν έδειξε κάποιο σημάδι ζωντανών οργανισμών να βρίσκονται στις τρύπες. Το αν οι τρύπες συνδέονται υπόγεια μεταξύ τους, δεν ήταν ορατό.

Δεν είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται αυτό το φαινόμενο, το οποίο αν και σπάνιο, έχει προβληματίσει τους επιστήμονες εδώ και 20 χρόνια. Το ονομάζουν “lebensspuren” που στα Γερμανικά σημαίνει “ίχνη ζωής”.

Οι ερευνητές κατάφεραν να πάρουν δείγμα από την άμμο που είχε εκσκαφθεί, ελπίζοντας να πάρουν απαντήσεις αν ζει ή όχι κάτι εκεί.

Υπάρχει κάτι σημαντικό εκεί και δεν ξέρουμε τι είναι. Αυτό υπογραμμίζει το γεγονός πως υπάρχουν ακόμα πολλά μυστήρια στο βυθό.

Η αποστολή της NOAA, Voyage to the Ridge 2022, θα συνεχιστεί μέχρι το Σεπτέμβριο και οι επιστήμονες ελπίζουν να πάρουν απαντήσεις για το παράξενο φαινόμενο.