Μία τεχνητή νοημοσύνη ανακάλυψε εναλλακτική φυσική (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Απλά παρακολουθώντας φυσικά φαινόμενα
30 Ιουλίου 2022 11:00
Μία τεχνητή νοημοσύνη ανακάλυψε εναλλακτική φυσική (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Οι φυσικοί νόμοι που ξέρουμε έως τώρα έχουν “χτιστεί” ανά τους αιώνες στην πλάτη μιας προϋπάρχουσας θεωρίας που βασίζεται στην παρατήρηση των φυσικών φαινομένων. Αν υπήρχε όμως μία εξωγήινη νοήμων ζωή και παρατηρούσαν τα ίδια φυσικά φαινόμενα, θα κατέληγαν στους ίδιους νόμους με εμάς ή θα ερμήνευαν το σύμπαν με διαφορετικό τρόπο; Αυτό το ερώτημα ήταν στο μυαλό μηχανικών του Columbia University, οι οποίοι αποφάσισαν να αναπτύξουν μία τεχνητή νοημοσύνη για να βρουν απαντήσεις.

Η AI παρατήρησε μερικά videos από φυσικά φαινόμενα και κλήθηκε να τα εξηγήσει χωρίς πρότερη γνώση των δικών μας νόμων. Ο στόχος του πειράματος δεν ήταν να ανακαλύψει νέους φυσικούς νόμους ή να επαληθεύσει τους νόμους που χρησιμοποιούμε.

Πάντα αναρωτιόμουν, αν συναντούσαμε νοήμονες εξωγήινους, θα είχαν ανακαλύψει τους ίδιους φυσικούς νόμους που ανακαλύψαμε εμείς ή θα περιέγραφαν το σύμπαν με διαφορετικό τρόπο; Στα πειράματα, ο αριθμός των μεταβλητών ήταν ίδιος κάθε φορά που έκανε επανεκκίνηση η AI, αλλά οι συγκεκριμένες μεταβλητές ήταν διαφορετικές κάθε φορά. Οπότε, ναι, υπάρχει ένας εναλλακτικός τρόπος να περιγράψουμε το σύμπαν και είναι πολύ πιθανόν πως οι επιλογές μας δεν είναι οι τέλειες.

Πέρα από αυτό, η ομάδα ήθελε να μάθει αν η AI θα μπορούσε να βρει νέες μεταβλητές και με αυτόν τον τρόπο να μας βοηθήσει να εξηγήσουμε περίπλοκα φαινόμενα τα οποία εμφανίζονται μεν στα δεδομένα μας αλλά δεν έχουμε ακόμα το θεωρητικό υπόβαθρο για να τα καταλάβουμε. Ένα παράδειγμα είναι τα δεδομένα που προέρχονται από τεράστια πειράματα όπως αυτά του Large Hadron Collider και υποδεικνύουν την ύπαρξη φυσικής η οποία είναι άγνωστη ακόμα σε εμάς.

Ποιοι άλλοι νόμοι μας λείπουν απλά επειδή δεν έχουμε τις μεταβλητές;

Τα αποτελέσματα του πειράματος εξέπληξαν τους επιστήμονες. Η AI αναγνώρισε πόσες μεταβλητές χρειάζονται τα φαινόμενα που παρατήρησε, χωρίς όμως να εξηγεί ποιες είναι αυτές. Η ομάδα προσπάθησε να ταιριάξει τις μεταβλητές που ήδη γνωρίζουμε αλλά πολλές παρέμεναν μυστήριο. Παρόλα αυτά, η AI μπορούσε να κάνει ακριβείς προβλέψεις για τη συμπεριφορά του συστήματος που παρατηρεί, άρα η AI καταλαβαίνει κάτι που δεν καταλαβαίνουμε εμείς.

Προσπαθήσαμε να συνδέσουμε άλλες μεταβλητές με όλα όσα ξέραμε και μπορούσαμε να σκεφτούμε. Γωνιακές και γραμμικές ταχύτητες, κινητική και δυναμική ενέργεια και διάφορους συνδυασμούς γνωστών εξισώσεων. Αλλά τίποτα δεν ταίριαζε απόλυτα. Δεν καταλαβαίνουμε ακόμα τη μαθηματική γλώσσα που μιλάει.

Η έρευνα δείχνει πως στο μέλλον, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε μεταβλητές οι οποίες θα μας οδηγήσουν στην ανακάλυψη νέων νόμων τους οποίους ακόμα δε γνωρίζουμε.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature Computational Science.