Η NASA ανακοίνωσε μια φιλόδοξη αποστολή για να φέρει στη Γη δείγματα από τον Άρη

Με τελικό στόχο το 2033
30 Ιουλίου 2022 00:20
Η NASA ανακοίνωσε μια φιλόδοξη αποστολή για να φέρει στη Γη δείγματα από τον Άρη

Στις 18 Φεβρουαρίου του 2021 προσγειώθηκε στον κρατήρα Jezero του Άρη το Perseverance ρόβερ της NASA, το οποίο από τότε εργάζεται σκληρά, συλλέγοντας διάφορα δείγματα, τα οποία αναμένεται να αλλάξουν την κατανόησή μας για τον κόκκινο πλανήτη.

Αναλυτικότερα, μέχρι στιγμής το Perseverance έχει συλλέξει 11 επιστημονικά τεκμηριωμένα δείγματα πυρήνων πετρωμάτων και ένα ατμοσφαιρικό δείγμα. Για την περεταίρω ανάλυσή τους, η NASA αποκάλυψε τώρα τα σχέδια της για να μεταφερθούν στη Γη τα δείγματα που συλλέγει εδώ και τόσο καιρό.

Συγκεκριμένα, μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του, ο αμερικανικός διαστημικός οργανισμός ανακοίνωσε πως ολοκλήρωσε την αρχική φάσης της δημιουργίας του πλάνου, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δύο ελικόπτερα. Περνώντας σε λεπτομέρειες, στο επίκεντρο της αποστολής θα βρίσκεται το Sample Retrieval Lander. Αυτό θα διαθέτει δύο ελικόπτερα συλλογής δειγμάτων, τα οποία θα παρέχουν μια δευτερεύουσα δυνατότητα ανάκτησης δειγμάτων του Άρη που έχουν αποθηκευτεί στην επιφάνειά του.

Πως ακριβώς θα δουλέψει η αποστολή της NASA για την επιστροφή των δειγμάτων στη Γη;

Αρχικά, το Perseverance ρόβερ θα μεταφέρει τα δικά του δείγματα στο Sample Retrieval Lander. Εκεί ένας ρομποτικός βραχίονας, τον οποίο ετοιμάζει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA), θα τα φορτώσει σε ένα όχημα ανόδου.

Στη συνέχεια, αυτό το όχημα ανόδου θα εκτοξεύσει έναν πύραυλο που θα κουβαλά τα δείγματα από την επιφάνεια, ο οποίος θα έχει ως προορισμό ένα διαστημικό σκάφος ανάκτησης που θα βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Άρη. Το διαστημικό σκάφος ανάκτησης θα πάρει τα δείγματα και στη συνέχεια θα τα στείλει πίσω στη Γη, όπου θα προσγειωθεί σε μια ακατοίκητη περιοχή.

Κάπου τώρα θα αναρωτιέστε που ακριβώς κολλάνε τα δύο ελικόπτερα, τα οποία μάλιστα απεικονίζονται στη φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον οργανισμό. Η NASA τονίζει ότι τα δύο ελικόπτερα που θα εκτοξευθούν αργότερα αυτή τη δεκαετία, θα λειτουργήσουν ως εφεδρικά σε περίπτωση που το Perseverance χαλάσει ή δεν μπορέσει να εκπληρώσει τον ρόλο του στην αποστολή.

Τα δύο ελικόπτερα αυτά θα είναι εξοπλισμένα με τροχούς και ειδικούς βραχίονες και αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, η NASA, μαζί με την ESA, θα είναι σε θέση να μεταφέρουν έως και 30 δείγματα από την επιφάνεια του Άρη στη Γη, με το χρόνο άφιξης να έχει προγραμματιστεί προς το παρόν για το 2033.