Δύο αστεροειδείς θα περάσουν από τη Γη σήμερα και αύριο

Με μέγεθος ουρανοξύστη
29 Ιουλίου 2022 10:46
Δύο αστεροειδείς θα περάσουν από τη Γη σήμερα και αύριο

Δύο αστεροειδείς κατευθύνονται προς τη Γη και θα κάνουν το πέρασμά τους σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο. Ο πρώτος με την ονομασία 2016 CZ31, με μέγεθος 122 μέτρων, θα περάσει από τη Γη σήμερα με ταχύτητα 55.000 χιλιόμετρα την ώρα και σε ασφαλή απόσταση 2.8 εκατομμυρίων χιλιομέτρων. Το επόμενο πέρασμά του αναμένεται το 2028.

Ο δεύτερος που θα περάσει το Σάββατο, ο 2013 CU83, έχει μέγεθος 183 μέτρων, ταξιδεύει με ταχύτητα 21.000 χιλιομέτρων την ώρα και θα περάσει σε ακόμα μεγαλύτερη απόσταση σχεδόν 7 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.

Φυσικά η NASA και άλλες διαστημικές υπηρεσίες παρακολουθούν στενά την πορεία τους.

Ακόμα όμως κι αν ένας αστεροειδής περνάει τόσο μακριά από τον πλανήτη μας, υπάρχει μία πολύ μικρή πιθανότητα να αλλάξει πορεία μετά την αλληλεπίδρασή του με τη βαρύτητα ενός μεγαλύτερου σώματος, όπως η Γη. Ακόμα και μία μικρή αλλαγή μπορεί να θέσει τον αστεροειδή σε τροχιά σύγκρουσης με τη Γη σε κάποιο μελλοντικό πέρασμά του.

Έτσι, οι διαστημικές υπηρεσίες παίρνουν την πλανητική ασφάλεια πολύ σοβαρά, παρακολουθώντας στενά τις τροχιές των αστεροειδών, ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσουν αμυντικά μέσα όπως το Double Asteroid Redirection Test (DART), το οποίο θα συγκρουστεί με τον αστεροειδή Δίμορφο το φθινόπωρο αυτού του έτους. Η σύγκρουση δε θα καταστρέψει τον αστεροειδή, αλλά οι επιστήμονες ελπίζουν να αλλάξει ελαφρώς την τροχιά του για να διαπιστώσουμε κατά πόσο βιώσιμη είναι μία στρατηγική διάθλασης ενός αστεροειδή που αποτελεί κίνδυνο για τη Γη.