Η νόσος Αλτσχάιμερ μπορεί πλέον να εντοπιστεί 17 χρόνια πριν τα πρώτα συμπτώματα

Γερμανοί ερευνητές δημιούργησαν νέα μέθοδο
28 Ιουλίου 2022 14:11
Η νόσος Αλτσχάιμερ μπορεί πλέον να εντοπιστεί 17 χρόνια πριν τα πρώτα συμπτώματα

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ρουρ – Μπόχουμ της Γερμανίας κατάφεραν να δημιουργήσουν έναν νέο αισθητήρα που μπορεί να ανιχνεύσει τα πρώιμα σημάδια της νόσου Αλτσχάιμερ παρά πολλά χρόνια πριν. Συγκεκριμένα, η τεχνολογία τους υπόσχεται πως μπορεί να δώσει αποτελέσματα κατά τη διάρκεια της περιόδου των 15 έως 20 ετών πριν από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων.

Ποια ακριβώς είναι η ανακάλυψή τους; Οι Γερμανοί επιστήμονες κατασκεύασαν έναν ανοσο-υπέρυθρο αισθητήρα, ο οποίος ανιχνεύει την κακή αναδίπλωση του βιοδείκτη της βήτα αμυλοειδής πρωτεΐνης, η οποία οδηγεί στη συσσώρευση των χαρακτηριστικών "πλακών" στον εγκέφαλο.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα πλάσματος αίματος που αποκτήθηκαν μεταξύ του 2000 και του 2002 από ασθενείς ηλικίας 50 έως 75 ετών, τα οποία στη συνέχεια καταψύχθηκαν, στο πλαίσιο μελέτης για την ανεύρεση πιθανών προγνωστικών βιοδεικτών της νόσου Αλτσχάιμερ. Όταν είχαν ληφθεί τα δείγματα, κανένας από τους ασθενείς δεν είχε διαγνωστεί ακόμη με Αλτσχάιμερ. Ωστόσο, στη συνέχεια, 68 από αυτούς τελικά εμφάνισαν συμπτώματα στα πλαίσιο της 17ετούς παρακολούθησης που ακολούθησε από το 2002.

Το αξιοσημείωτο, λοιπόν, είναι πως το νέο τεστ αυτό ταυτοποίησε με επιτυχία και με μεγάλη ακρίβεια και τα 68 δείγματα που αντιστοιχούσαν στους ασθενείς που αργότερα εμφάνισαν Αλτσχάιμερ. Αυτό σημαίνει πως με μια απλή εξέτασης αίματος είναι πλέον εφικτό να εντοπιστεί έως και 17 χρόνια πριν τα πρώτα συμπτώματα, αν κάποιος υπάρχει κίνδυνος να εμφανίσει Αλτσχάιμερ.

Μιλώντας σχετικά, ο καθηγητής Klaus Gerwert, ιδρυτής και διευθυντής του Κέντρου Πρωτεϊνικής Διαγνωστικής (PRODI) στο Πανεπιστήμιο του Ρουρ – Μπόχουμ, τόνισε:

Στόχος μας είναι να προσδιορίσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας Αλτσχάιμερ σε μεταγενέστερο στάδιο με μια απλή εξέταση αίματος, πριν ακόμη σχηματιστούν οι τοξικές πλάκες στον εγκέφαλο, ώστε να διασφαλίσουμε ότι η θεραπεία μπορεί να ξεκινήσει εγκαίρως.

Μάλιστα, στη συνέχεια επισήμανε τη φιλοδοξία της ομάδας να σταματήσει εντελώς τη νόσο, δηλώνοντας:

Το όραμα της start-up εταιρίας που μόλις ιδρύσαμε, της betaSENSE, είναι ότι η νόσος μπορεί να σταματήσει σε ένα στάδιο χωρίς συμπτώματα, προτού προκληθεί μη αναστρέψιμη βλάβη.

Η έρευνα έχει τίτλο ‘Amyloid-beta misfolding and GFAP predict risk of clinical Alzheimer's disease diagnosis within 17 years’ και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Alzheimer's & Dementia στις 19 Ιουλίου του 2022.

Μπορείτε να τη διαβάσετε πατώντας εδώ.

Tags: