Σαουδάραβας πρίγκιπας θα χτίσει ουρανοξύστη μήκους 120χλμ και αξίας $1 τρισεκατομμυρίου

Το project που λέγεται "The Line" θέλει να κοντράρει σε φιλοδοξία το χτίσιμο των πυραμίδων της Αιγύπτου
26 Ιουλίου 2022 18:51
Σαουδάραβας πρίγκιπας θα χτίσει ουρανοξύστη μήκους 120χλμ και αξίας $1 τρισεκατομμυρίου

Ο Σαουδάραβας Πρίγκιπας, Mohammed bin Salman, διέταξε τη δημιουργία ενός άκρως φιλόδοξου έργου του οποίου το μέγεθος θέλει να κοντράρει αυτό των πυραμίδων της Αιγύπτου. Ο λόγος για το "The Line", έναν ουρανοξύστη-καθρέφτη ο οποίος θα χτιστεί στα βορειοδυτικά του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας και θα αποτελεί ένα μέρος της πόλης Neom. 

Η Neom είναι το μεγάλο όραμα του Πρίγκιπα Mohammed με τίτλο "Saudi Vision 2030" για να χτίσει την "πρώτη έξυπνη και με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα πόλη του κόσμου", με σκοπό να διαφοροποιήσει την οικονομία της Σαουδικής Αραβίας και να προσελκύσει ξένες επενδύσεις και τουρισμό, ώστε να μειωθεί η εξάρτησή της από το πετρέλαιο. 

Το μέγεθος του "The Line" θα είναι 200 μέτρα πλάτος, 170 χλμ μήκος, ενώ θα είναι 500 μέτρα πάνω από το ύψος της θάλασσας. Από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του είναι τα κτίρια "Mirror Line" τα οποία είναι δύο γυάλινα κτίρια-καθρέφτες θα  εκτείνονται παράλληλα για 120χλμ, περνώντας από παραθαλάσσιο, ορεινό αλλά και έρημο έδαφος. Μάλιστα θα συνδέονται με διάφορες σκάλες και τούνελ, ενώ θα περνάει ένα τρένο υψηλής ταχύτητας ακριβώς από κάτω του, το οποίο θα μεταφέρει τους κατοίκους και τους επισκέπτες του The Line από μια μία άκρη στην άλλη μέσα σε 20 λεπτά. 

Επίσης θα μπορέσει να στεγάζει 9 εκατομμύρια κατοίκους και θα χτιστεί σε μια έκταση 34.000 τ.χλμ. Όλα αυτά αποκαλύπτονται από έγραφα που απέκτησε η WSJ από το 2021 και περιλαμβάνουν φωτογραφίες από το άκρως εντυπωσιακό concept με φάρμες, μαρίνες και ένα τεράστιο ποδοσφαιρικό γήπεδο χτισμένο σε ύψος 305 μέτρων από το έδαφος. 

Το συνολικό κόστος του The Line ανέρχεται σε $1 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αν και το χρονοδιάγραμμα λέει πως το έργο θα παραδοθεί με προθεσμία το 2030, μια άλλη αξιολόγηση του 2021 αναφέρει ότι η κατασκευή του μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 50 χρόνια