Οι μεγαλύτεροι τεχνολογικοί κολοσσοί συνδέονται με παράνομη εξόρυξη χρυσού

Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ από τη Βραζιλία
26 Ιουλίου 2022 10:06
Οι μεγαλύτεροι τεχνολογικοί κολοσσοί συνδέονται με παράνομη εξόρυξη χρυσού

Βασισμένη στην έρευνα δημοσιογράφων του Reporter Brasil, η οποία επιβεβαιώθηκε από το Reuters, η αστυνομία της Βραζιλίας κατηγορεί επίσημα την ιταλική εταιρία επεξεργασίας χρυσού Chimet, πως αγόρασε χρυσό αξίας εκατομμυρίων δολαρίων από τη βραζιλιάνικη εταιρία CHM, η οποία με τη σειρά της τον απέκτησε αγοράζοντάς τον από παράνομες εξορύξεις.

Αυτό που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, είναι πως η Chimet βρίσκεται στη λίστα προμηθευτών των μεγαλύτερων τεχνολογικών κολοσσών, όπως η Apple, η Google, η Amazon και η Microsoft.

Οι εταιρίες χρησιμοποιούν μικρές ποσότητες χρυσού στις πλακέτες των ηλεκτρονικών εξαρτημάτων μιας και ο χρυσός είναι άριστος αγωγός ηλεκτρισμού. Η CHM απάντησε στο δημοσίευμα μέσω του δικηγόρου της, τονίζοντας πως όλος ο χρυσός της έχει αποκτηθεί νόμιμα και με τα κατάλληλα έγγραφα.

Η παράνομη εξόρυξη πόρων έχει εκτοξευτεί στη Βραζιλία από το 2019, με τον Πρωθυπουργό Jair Bolsonaro να στηρίζει όσους θέλουν να νομιμοποιήσουν την εξόρυξη σε εδάφη ιθαγενών στον Αμαζόνιο. Τα ορυχεία έχουν καταστρέψει τεράστιες εκτάσεις τους δάσους του Αμαζονίου, ενώ ταυτόχρονα ρυπαίνουν τα ποτάμια με τοξικό υδράργυρο. Οι εταιρίες εξορύξεων συγκρούονται με τους ιθαγενείς απειλώντας τους, ενώ πολλοί από αυτούς έχουν βρεθεί νεκροί. Εκτιμάται πως η Βραζιλία αύξησε την εξόρυξη χρυσού κατά το ήμισυ από τη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα ο Bolsonaro. Δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν μία έκταση δάσους ίση με το Βέλγιο, η οποία έχει καταστραφεί και τώρα έχει μόνο λασπωμένα τοπία εξόρυξης και πρόχειρους αεροδιαδρόμους.

Μια εταιρία που αγοράζει χρυσό από τη Βραζιλία, ξέρει πως υπάρχει τεράστιο ρίσκο να αγοράζει παράνομο χρυσό βαμμένο με αίμα. – Larissa Rodrigues, δημοσιογράφος

Η έρευνα δείχνει πως η Chimet αγόρασε χρυσό αξίας $385 εκατομμυρίων από την CHM μεταξύ 2015 και 2020. Η Chimet τονίζει πως δεν έχει απευθείας σχέση με τις τεχνολογικές εταιρίες, αλλά πουλά το χρυσό σε τράπεζες οι οποίες το χρησιμοποιούν όπως αυτές κρίνουν κατάλληλα.

Η Apple προχώρησε σε δήλωση, χωρίς να κατονομάζει απευθείας την Chimet, λέγοντας πως η πολιτική της απαγορεύει τη χρήση παράνομων ορυκτών και πως εταιρίες που δε συμμορφώνονται θα αφαιρούνται από την αλυσίδα προμηθευτών. Amazon, Alphabet και Microsoft αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα.

Η έρευνα της αστυνομίας της Βραζιλίας συνεχίζεται και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους.