Κλιματική αναφορά της Αυστραλίας ζωγραφίζει ένα ζοφερό μέλλον

Κατάρρευση του οικοσυστήματος
24 Ιουλίου 2022 12:37
Κλιματική αναφορά της Αυστραλίας ζωγραφίζει ένα ζοφερό μέλλον

Κάθε πέντε χρόνια η κυβέρνηση της Αυστραλίας εκδίδει μία αναφορά για την πορεία του περιβάλλοντος στη γιγαντιαία ήπειρο, την οποία συντάσσει πληθώρα επιστημόνων. Η τελευταία δεν μας κάνει και πολύ αισιόδοξους για την πορεία της χώρας και κατ' επέκταση του πλανήτη, αφού μέσα σε πέντε χρόνια έχει καταγραφεί λεύκανση των κοραλλιών, πλημμύρες που έχουν καταστρέψει το βορρά και πυρκαγιές που έχουν κάψει 46 εκατομμύρια εκτάρια γης.

Η αναφορά καταλήγει πως το περιβάλλον της Αυστραλίας καταρρέει λόγω της κλιματικής αλλαγής, της απώλειας βιοποικιλότητας, των εξωγενών ειδών, της ρύπανσης και της εξόρυξης πόρων. Οι ακτές της Αυστραλίας και τα νερά της είναι σε “κακή κατάσταση”, ενώ 18 οικοσυστήματα είναι στα πρόθυρα κατάρρευσης, τα 10 από αυτά στη στεριά. Το ένα τρίτο των δάσων ευκαλύπτων έχει εξαφανιστεί, καθώς και τα μισά δάση καζουαρίνας.

Τα εξωγενή είδη χλωρίδας πλέον ξεπερνούν τα ενδημικά της Αυστραλίας. Και επίσημα η Αυστραλία έχει τα μεγαλύτερα επίπεδα μείωσης πληθυσμού ειδών σε όλο τον κόσμο, ενώ έχει ήδη χάσει περισσότερα είδη θηλαστικών από οποιαδήποτε άλλη ήπειρο.

Η αναφορά είναι ουσιαστικά ένας προπομπός της κρίσης της εξαφάνισης στην Αυστραλία αν δε δούμε πραγματικές αλλαγές.

Το περιβάλλον έχει γίνει ένα μείζον πολιτικό θέμα στη χώρα και οι διαδηλώσεις και οι πολιτικές αντιπαραθέσεις γύρω από αυτό είναι ένα καθημερινό φαινόμενο.

Μπορείτε να βρείτε ολόκληρη την αναφορά εδώ.