To James Webb ανακάλυψε τον αρχαιότερο γαλαξία που είδαμε ποτέ (ΦΩΤΟ)

Χρονολογείται πως είναι 300 εκατομμυρίων ετών μετά το Big Bang
22 Ιουλίου 2022 13:44
To James Webb ανακάλυψε τον αρχαιότερο γαλαξία που είδαμε ποτέ (ΦΩΤΟ)

Από όταν ξεκίνησε την αποστολή του το James Webb μας έχει προσφέρει ανεπανάληπτες εικόνες του γαλαξία μας. Τώρα το ισχυρότερο τηλεσκόπιο της ανθρωπότητας κατάφερε να εντοπίσει τον αρχαιότερο γαλαξία που είδαμε ποτέ

Το JWST της NASA ανακάλυψε φως από τον γαλαξία ονόματι GLASS-z13, ο οποίος εκτιμάται ότι είναι 13.5 δισεκατομμυρίων ετών, κάτι που αυτομάτως σημαίνει ότι παρατήρησε φως από έναν γαλαξία που η ηλικία του απέχει "μόλις" 300 εκατομμύρια χρόνια από το Big Bang. Η νεότερη παρατήρηση του τηλεσκοπίου James Webb σπάει το προηγούμενο ρεκόρ κατά 100 εκατομμύρια χρόνια, όταν το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble εντόπισε τον γαλαξία GN-Z1 το 2016. 

Ερευνητές αστρονόμοι δημοσίευσαν και δύο papers τα οποία λεπτομερώς περιγράφουν την ανακάλυψη ενός άλλου γαλαξία του GLASS-z11, που πιστεύουν ότι έχει ίδια ηλικία με τον GLASS-z13. 

Εκτιμάται ωστόσο ότι το μέγεθός τους είναι μικρό συγκριτικά με τον δικό μας, τον Milky Way. Οι τωρινές εκτιμήσεις με τα τρέχοντα δεδομένα του James Webb αναφέρουν ότι ο z13 έχει διάμετρο περίπου 1.600 έτη φωτός  και ο z11 περίπου 2.300 έτη φωτός. 

Ένα ακόμη εντυπωσιακό στοιχείο είναι πως η απόσταση από εμάς είναι πλέον 33 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά εξαιτίας της συνεχόμενης επέκτασης του σύμπαντος.