Τι προκάλεσε την κατάρρευση του πολιτισμού των Μάγια;

Πριν την εισβολή των Ευρωπαίων
22 Ιουλίου 2022 10:29
Τι προκάλεσε την κατάρρευση του πολιτισμού των Μάγια;

Μπορεί η επαφή με τους Ευρωπαίους τον 16ο αιώνα να ήταν το τέλος των Μάγια, ωστόσο μία νέα έρευνα έρχεται να ισχυριστεί πως η κατάρρευση του πολιτισμού τους ξεκίνησε πολύ νωρίτερα. Μελετώντας την πρωτεύουσα του πολιτισμού τους, την Μαγιαπάν, βρήκαν πως ο πολιτισμός τους άρχισε να καταρρέει από τον 13ο αιώνα και ο λόγος ήταν η ξηρασία.

Η ξηρασία λοιπόν οδήγησε σε εμφύλιο πόλεμο, ο οποίος με τη σειρά του έφερε πολιτική κατάρρευση, αναγκάζοντας τους ανθρώπους να καταφύγουν σε μικρότερους και ασφαλέστερους οικισμούς.

Πολλά δεδομένα δείχνουν πως ο εμφύλιος πόλεμος γενικεύτηκε σημαντικά και συμπίπτει με μία μεγάλη περίοδο ξηρασίας μεταξύ 1400 και 1450. Θεωρούμε πως η συνεχής ξηρασία κλιμάκωσε τις σχέσεις αντίπαλων φατριών, ωστόσο οι πολιτικές και οικονομικές δομές άντεξαν μέχρι να έρθουν οι Ευρωπαίοι στις αρχές του 16ου αιώνα και να δώσουν το χαριστικό χτύπημα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τις αλλαγές στον πληθυσμό, τις διατροφικές συνήθειες και τις κλιματικές συνθήκες. Έπειτα συμπεριέλαβαν και αναλύσεις σκελετών τα οποία είχαν σημάδια βίαιων τραυματισμών, τα οποία αποδίδονται σε συγκρούσεις.

Όσο υπήρχαν επαρκείς βροχοπτώσεις, ο πληθυσμός σημείωνε άνοδο, ενώ την περίοδο της ξηρασίας η Μαγιαπάν εγκαταλήφθηκε. Η έλλειψη νερού επηρέασε την αγροτική δραστηριότητα και το εμπόριο. Όσο τα φαγητό γινόταν πιο δυσεύρετο, οι άνθρωποι πέθαιναν ή εγκατέλειπαν την περιοχή. Στον τελευταίο μαζικό τάφο που ανακαλύφθηκε πριν εγκαταληφθεί η πόλη, οι ερευνητές βρήκαν τους σκελετούς της οικογένειας Cocom, τους επικεφαλής του κράτους.

Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν τη θεωρία πως η κατάρρευση της Μαγιαπάν μεταξύ 1441 και 1461, προήλθε από εμφύλια σύρραξη που προκλήθηκε από πολιτική αντιπαλότητα και φιλοδοξία, η οποία έχει ενσωματωθεί στην κοινωνική μνήμη των κατοίκων της χερσονήσου Γιουκατάν και καταγράφηκαν γραπτώς στην πρώτη Αποικιακή Περίοδο.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature Communications.

Tags: