Η έγκυος μούμια έκρυβε ακόμα ένα μυστικό... (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Μάλλον ανακαλύφθηκε η αιτία θανάτου
22 Ιουλίου 2022 10:04
Η έγκυος μούμια έκρυβε ακόμα ένα μυστικό... (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Πριν λίγους μήνες είχαμε αναφέρει την ανακάλυψη της πρώτης εγκύου μούμιας στον κόσμο και τώρα υπάρχουν νέες εξελίξεις στην υπόθεση. Η μυστηριώδης μούμια η οποία ονομάστηκε “Mysterious Lady”, μάλλον προέρχεται από την αρχαία αιγυπτιακή πόλη Θήβαι, γνωστή σήμερα ως Λούξορ. Χρονολογείται από τον πρώτο αιώνα π.Χ. και βρέθηκε σφραγισμένη στη σαρκοφάγο ενός άντρα ιερέα.

Ανοίγοντάς την, οι επιστήμονες έμειναν έκπληκτοι βρίσκοντας μαζί με τον ιερέα και τη μούμια μιας γυναίκας. Μετά από μελέτη, βρήκαν πως υπήρχε ένα έμβρυο στην κοιλιά της και υπολόγισαν πως πέθανε κατά τη διάρκεια της 28ης εβδομάδας κύησης.

Περαιτέρω μελέτη αποκάλυψε την πιθανή αιτία θανάτου της γυναίκας και σύμφωνα με τα δεδομένα, ήταν καρκίνος. Η ομάδα ανακάλυψε παραμορφώσεις στο κρανίο της όπως μία τρύπα 7 χιλιοστών πίσω από το αριστερό μάτι, αποκαλύπτοντας όγκο στο ρινοφάρυγγα, ο οποίος επηρέασε το στόμα, την τραχεία και τη ρινική κοιλότητα. Μένει να επιβεβαιωθεί πως πρόκειται για καρκίνο από χημικές και ιστοπαθολογικές αναλύσεις.  

Το ασυνήθιστο κενό υποδεικνύει πως υπήρχε κάποιος όγκος εκεί που ανάγκασε το περιβάλλον οστό να αποσπαστεί. Εναλλακτικά, η τρύπα μπορεί να προκλήθηκε από κύστη που προκαλείται από αναιμία. Ωστόσο η παραμόρφωση και σε άλλα σημεία του κρανίου κάνει τους επιστήμονες να πιστεύουν πως πρόκειται για καρκίνο.

Ο καρκίνος μπορεί να ήταν η άμεση αιτία θανάτου της γυναίκας, αλλά είναι δύσκολο να το πούμε με σιγουριά. Είναι επίσης πιθανό η εγκυμοσύνη να έπαιξε ρόλο στο θάνατό της. Όταν εξετάζουμε ανθρώπινα απομεινάρια, πάντα αναρωτιόμαστε την αιτία θανάτου. Δεν καταφέρνουμε συχνά να βρούμε την απάντηση σε αυτήν την ερώτηση. Αποκαλύψαμε ένα ακόμα κομμάτι του παζλ της ζωής της. Αλλά μας λείπουν ακόμα αρκετά.