Αστρονόμοι ανίχνευσαν την πρώτη μαύρη τρύπα έξω από τον γαλαξία μας

Ένα σπάνιο είδος μαύρης τρύπας εντόπισε το Very Large Telescope της ESO
19 Ιουλίου 2022 12:17
Αστρονόμοι ανίχνευσαν την πρώτη μαύρη τρύπα έξω από τον γαλαξία μας

Χάρη στο Very Large Telescope του European Southern Observatory (ESO) αστρονόμοι ανακάλυψαν την πρώτη μαύρη τρύπα έξω από τον γαλαξία μας, τον Milky Way. 

Τον "ψύλλο στα άχυρα" όπως τον αποκαλούν οι αστρονόμοι, τον ανακάλυψαν σε έναν γειτονικό γαλαξία και είναι σπάνιος στο είδος, καθώς πρόκειται για μια αδρανής μαύρη τρύπα

Οι αδρανείς μαύρες τρύπες σχηματίζονται όταν τεράστια αστέρια φτάνουν στο τέλος της ζωής τους και είναι ιδιαίτερα δύσκολα να εντοπιστούν καθώς δεν αντιδρούν με το γύρω περιβάλλον τους. Αυτό συμβαίνει, διότι σε αντίθεση με τις περισσότερες μαύρες τρύπες, οι αδρανείς δεν εκπέμπουν υψηλά επίπεδα ακτινοβολιών Χ. Αν και εκτιμάται ότι είναι σχετικά συνηθισμένο κοσμικό φαινόμενο, ένα τέτοιο είδος μαύρης τρύπας "δεν είχε ανιχνευθεί με σαφήνεια εκτός του γαλαξίας μας", όπως αναφέρει η ομάδα Αμερικανών και Ευρωπαίων ερευνητών που συμμετείχαν στη μελέτη. 

H προσφάτως ανιχνευθείσα μαύρη τρύπα με την ονομασία VFTS243 είναι τουλάχιστον 9 φορές μεγαλύτερη από τη μάζα του Ήλιου μας και περιστρέφεται γύρω από έναν καυτό κυανό γίγαντα που έχει 25 φορές τη μάζα του Ήλιου. Αυτό το καθιστά ουσιαστικά ως κομμάτι ενός δυαδικού συστήματος. 

Παρακάτω μπορείτε να δείτε και μαι γραφική απεικόνιση του πως μοιάζει η εν λόγω μαύρη τρύπα μπροστά σε έναν "κυανό γίγαντα", ο οποίος είναι 200.000 φορές μεγαλύτερος σε μάζα από την τρύπα. 

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Astronomy τη Δευτέρα 18 Ιουλίου.