Ιστορική βουτιά για τις πωλήσεις σκληρών δίσκων το 2022

Η αρχή του τέλους για τους HDD;
18 Ιουλίου 2022 10:52
Ιστορική βουτιά για τις πωλήσεις σκληρών δίσκων το 2022

Εδώ και χρόνια πολλοί προβλέπουν το τέλος των HDDs, αφού η ανώτερη τεχνολογία των SSDs μπορεί να προσφέρει μεταξύ άλλων πολύ υψηλότερες ταχύτητες, χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας, σημαντικά μικρότερο βάρος και μέγεθος, μηδενικό θόρυβο κ.α. Τώρα, η πρόβλεψη φαίνεται πως αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα, αφού η αγορά των σκληρών δίσκων κατέγραψε ιστορική βουτιά.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, παρά τα πρόσφατα άλματα που έχουμε δει όσον αφορά τον διαθέσιμο χώρο αποθήκευσης που προσφέρουν οι HDDs, η αγορά κατέγραψε ιστορική κατρακύλα της τάξεως του 33%, όσον αφορά το σύνολο των σκληρών δίσκων που έχουν πουληθεί στο πρώτο μισό του 2022 σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα την προηγούμενη χρονιά. Συνολικά, οι πωλήσεις σκληρών δίσκων σε όλα τα τμήματα της αγοράς, τόσο για τους απλούς πελάτες όσο και για τις επιχειρήσεις, ανήλθαν μόλις σε 45 εκατομμύρια. Η πτώση σε σχέση με την κορύφωση του 2010 είναι δραματική, αφού τότε είχαν πουληθεί περίπου 14 φορές περισσότερα τεμάχια ή 651 εκατομμύρια σκληροί δίσκοι για την ακρίβεια.

Όσον αφορά τις πωλήσεις επαγγελματικών μοντέλων, αυτές παρέμειναν περίπου σταθερές, με μια πολύ μικρή μείωση σε σχέση με πέρυσι, μιας και οι ανάγκες των datacenters για φτηνά και πυκνά μέσα αποθήκευσης δεν έχουν αλλάξει. Από την άλλη, η μεγαλύτερη μεταβολή παρατηρήθηκε στο form-factor των 2.5 ιντσών. Εκεί η πτώση έφτασε το 40% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, με περίπου 11 εκατομμύρια πωλήσεις. Πλέον η αγορά των laptops και των φορητών συσκευών που χρειαζόταν κάποτε δίσκους τέτοιου τύπου έχει στραφεί σε πολύ μεγάλο βαθμό στις solid state λύσεις.

Η δεύτερη μεγαλύτερη απώλεια στην αγορά των HDDs εντοπίστηκε στην κατηγορία των desktop PCs και των καταναλωτικών ηλεκτρονικών συσκευών. Με πτώση 30%, οι πωλήσεις άγγιξαν τα 17 εκατομμύρια τεμάχια.

Περισσότερα στατιστικά μπορείτε να βρείτε στο αναλυτικό δημοσίευμα του Storage Newsletter.

Tags: