Επιστήμονες κατασκεύασαν μια μίνι βιοτεχνητή ανθρώπινη καρδιά (ΦΩΤΟ)

Με τη ελπίδα να ανοίξει διάπλατα τη μελέτη καρδιακών παθήσεων και πιθανών θεραπειών τους
17 Ιουλίου 2022 19:45
Επιστήμονες κατασκεύασαν μια μίνι βιοτεχνητή ανθρώπινη καρδιά (ΦΩΤΟ)

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο ανέπτυξαν μια μικρή βιοτεχνητή ανθρώπινη καρδιά, η οποία μπορεί και "χτυπά". 

Σύμφωνα με την μελέτη που δημοσίευσαν στο Advanced Biology, ανέπτυξαν συγκεκριμένα χάρη στη χρήση βιοτεχνητού ιστού που περιλαμβάνει καρδιακά κύτταρα, μια μικρογραφία της αριστερής κοιλίας της ανθρώπινης καρδιάς. Μάλιστα μπορεί να χτυπά τόσο δυνατά ώστε να αντλεί υγρό. Να αναφέρουμε, επίσης πως η αριστερή κοιλία της καρδιάς μας είναι υπεύθυνη για την άντληση φρέσκου οξυγονωμένου αίματος στην αορτή, την κύρια αρτηρία που μεταφέρει το αίμα μακριά από την καρδιά. 

Αυτό το σχεδόν "ζωντανό" μικρής κλίμακας μοντέλο παρέχει στους ερευνητές ένα νέο μέσο για την μελέτη διαφόρων καρδιακών παθήσεων, καταστάσεων και την εύρεση πιθανών θεραπειών. 

Δημιουργήθηκε από την ομάδα αυτή χάρη σε ικριώματα από βιοσυμβατά πολυμέρη, στρωμένα με μυϊκά καρδιακά κύτταρα, τα οποία τα άφησαν να αναπτυχθούν και να σχηματίσουν ζωντανό ιστό. Χάρη στο ικρίωμα εξασφαλίστηκε πως ο ιστός αναπτύχθηκε στο σχήμα που επιδίωκε η ομάδα, δημιουργώντας έτσι "τρία επικαλυπτόμενα στρώματα καρδιακών κυττάρων που χτυπούσαν ομόφωνα" όπως αναφέρει η μελέτη. 

"Το όνειρο κάθε μηχανικού ιστών είναι να αναπτύξει όργανα που θα είναι πλήρης έτοιμα να μεταμοσχευθούν στο ανθρώπινο σώμα. Απέχουμε πολλά ακόμη χρόνια από αυτό, αλλά αισθάνομαι ότι αυτή η βιοτεχνητή κοιλία είναι ένα σημαντικό βήμα μπροστά." λέει ο καθηγητής Sargol Οκhovatian. 

Περισσότερα για τη μελέτη τους μπορεί να διαβάσετε πατώντας εδώ